← Till Tidningen Global
Nyheter

Syriska soldater dödade i strider mot Turkiet

En bild tagen från den turkiska sidan av gränsen den 20 oktober visar rök stiga från den syriska sidan.

Turkiska soldater och syriska regeringsstyrkor uppges ha drabbat samman för första gången sedan Turkiet inledde offensiven i nordöstra Syrien.
Sex syriska soldater rapporteras ha dödats i striderna.
Minst 18 syriska soldater har tillfångatagits, enligt Ankara.

SYRIEN Sex syriska soldater dödades när strider bröt ut nära staden Assadiya, söder om gränsstaden Ras al-Ayn, uppger det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som bevakar kriget från Storbritannien.

En syrisk soldat som turkiskstödd syrisk milis gripit i området ska ha dödats under fångenskapen, enligt SOHR. Uppgiften har inte bekräftats från annat håll.

Milisallians

Enligt det turkiska försvarsdepartementet har 18 syriska regeringssoldater tillfångatagits.

Den turkiska militären anföll den 9 oktober med hjälp av milisalliansen SNA den kurdkontrollerade nordöstra delen av Syrien från turkisk mark. Ankara likställer den kurdiska YPG-milisen med den terrorstämplade PKK-gerillan i Turkiet och vill upprätta en så kallad säkerhetszon på syrisk mark längs gränsen.

Kurderna slöt när offensiven inletts ett avtal med den syriska regimen, vars styrkor skickats till regionen för att försvara gränsen.

"Lämnat området"

Även Ryssland, som är allierat med Syrien, har styrkor i regionen.
Ankara gick efter samtal med Washington nyligen med på att tillfälligt avbryta offensiven i nordöstra Syrien. Turkiet har ställt som krav att YPG lämnar området längs gränsen för att inte återuppta offensiven. Men flera områden har intagits av turkiskstödd milis även sedan uppgörelsen om eldupphör nåddes.

På tisdagen meddelade Ryssland att den kurdiska milisen lämnat gränsområdet mot Turkiet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV