← Till Tidningen Global
Nyheter

Demonstranter ökar pressen på Iraks ledning

Studenter deltar i regeringskritiska demonstrationer i al-Basra i sydöstra Irak.

Irakiska demonstranter fortsätter att kräva premiärminister Adil Abd al-Mahdis, och hela regeringens, avgång.
Den alltmer pressade al-Mahdi kallas nu till parlamentet för en utfrågning.

IRAK Familjer, kvinnor och äldre anslöt i onsdags till proteströrelsen, som annars domineras av unga män, och stämningen var till en början lugn och festlig. Människor sjöng och dansade på gatorna.

Under kvällen blev det dock åter våldsamt. En soldat dödades sedan en raket skjutits mot regeringskvarteren, i säkerhetsområdet Gröna zonen i Bagdad, och exploderat. Två demonstranter dog efter att ha blivit sprejade med tårgas i ansiktet och över 150 personer skadades under dygnet.

Stöd sviktar

Protesterna har krävt 100 liv och 5 500 skadade under den senaste veckan, enligt myndigheten Irakiska människorättskommissionen. Allt medan demonstrationerna fortsätter har premiärministerns stöd i parlamentet börjat svikta.

Shia- och före detta milisledaren Muqtada al-Sadr har krävt premiärministerns avgång och uppmanat sin motståndare, politikern och befälhavaren Hadi al-Amiri, att göra gemensam sak.

al-Amiri verkade i tisdagskväll stödja al-Sadr, men efter det har det varit tyst och premiärministerns framtid vilar nu i ovisshet.

Under torsdagen väntas parlamentet sammanträda i Bagdad. Muqtada al-Sadrs block säger sig ha skrapat ihop tillräckligt många röster från ledamöterna för att tvinga premiärministern till parlamentet.

– Vi hoppas att han kommer att närvara, säger parlamentsledamoten Salam Hadi.

al-Mahdi har hittills ignorerat krav på att han ska ställa upp i parlamentariska utfrågningar. Det spekuleras i att anledningen är att han är rädd för en misstroendeomröstning.

Nöjer sig inte

Kring Tahrirtorget i Bagdad verkar dock inte demonstranterna nöja sig medendast premiärministerns avgång. Muqtada al-Sadr och Hadi al-Amiri leder de två största blocken i parlamentet och många ser deras agerande som ett försök att klamra sig fast vid makten.

– Ingen Muqtada, ingen Hadi, skanderade folkmassan.

Protesterna i Irak bröt ut i början av oktober efter allmänt missnöje med korruption, arbetslöshet och undermålig välfärd.

Sammanlagt har över 250 personer dött och drygt 10 000 skadats sedan proteströrelsens start.

Fakta: Irak

I dagens Irak, i det som då kallades Mesopotamien vid floderna Eufrat och Tigris, anses en av mänsklighetens första civilisationer ha vuxit fram för omkring 5 000 år sedan.

I modern tid har Irak härjats av starka spänningar och konflikter, först under diktatorn Saddam Hussein och sedan genom invasioner och inbördeskrig.
Saddam störtades 2003 genom en USA-ledd invasion. Därefter följde en våldsam konflikt mellan främst sunni- och shiamuslimska grupper i landet. Terrorrörelsen IS hade under några år kontroll över delar av Irak men är i stort sett besegrad.

Drygt 40 miljoner människor bor i Irak (juli 2018), varav närmare 7 miljoner (2019) i huvudstaden Bagdad. Knappt 60 procent av befolkningen är under 24 år. Arbetslösheten i åldersgruppen 15-24 är 25 procent.

Landet har världens femte största oljetillgångar, gott om mineraler och bördig mark.

Landet är en republik och premiärminister Adil Abd al-Mahdi är regeringschef.

Islam är officiell religion. Till skillnad från stora delar av denna region, där sunnimuslimer dominerar i flera länder, är majoriteten i Irak shiamuslimer.

Källor: The World Factbook (CIA) och Landguiden (UI)