← Till Tidningen Global
Nyheter

Regeringsombildning i Chile efter protester

Nära en miljon människor protesterade på gatorna i Santiago, Chile.

Chiles president Sebastián Piñera ombildar sin regering i ett försök att gå kritikerna till mötes.

Beskedet kommer efter fredagens massprotest då över en miljon människor tog sig ut på gatorna i flera chilenska städer.

CHILE Piñera säger till journalister i presidentpalatset La Moneda att han lyssnat på protesterna.

– Jag har bett mina ministrar att avgå i avsikt att bilda en ny regering för att kunna möta dessa nya krav, säger presidenten.

Han tillägger att han hoppas att på söndagen kunna upphäva undantagstillståndet som infördes tidigare i veckan, eftersom våldet och plundringarna avtagit.

Armén meddelade en stund tidigare att det nattliga utegångsförbud som infördes i huvudstaden Santiago förra helgen nu är upphävt.

"Budskapet gick fram"

Fredagens massprotester avlöpte lugnt. Bara i huvudstaden Santiago demonstrerade fler än 800 000 personer, enligt polisens uppskattning.

Demonstranterna krävde ekonomiska reformer och Sebastián Piñeras avgång.
Piñera svarade på Twitter att budskapet har gått fram. Han valde dessutom att beskriva protesterna som något positivt och som ett sätt att driva på förändring.

”Dagens massiva, glada och fredliga marsch, i vilken chilenare uttrycker sin önskan om ett mer rättvist och solidariskt Chile, öppnar för en hoppfull framtid. Vi har alla hört budskapet. Vi har alla förändrats. Med enhet och med hjälp från Gud kommer vi att skapa ett Chile som är bättre för alla”, skrev han.

Bad om ursäkt

Piñera bad tidigare i veckan om ursäkt till nationen för att ha misslyckats med att hantera de sociala svårigheter som har lett till oroligheterna i landet.

Startskottet för protestvågen, som nu går in i andra veckan, var ilska över att biljettpriset i kollektivtrafiken höjdes. Men det har utvecklats till att mer allmänt handla om höga levnadsomkostnader i landet.