← Till Tidningen Global
Nyheter

Ny viloplats ska ge Francos offer ro

Francisco Francos släktingar bär ut den tidigare diktatorns kista ur mausoleet De stupades dal.

En gravöppning, en helikopterfärd och en ny jordfästning. Francisco Francos kvarlevor vilar inte längre i det mausoleum han lät uppföra till sin egen regims ära.

SPANIEN Dörrarna till De stupades dal var stängda för press och allmänhet när graven öppnades. Därefter bar åtta släktingar till Francisco Franco ut hans kista från det pampiga mausoleum där diktatorns kvarlevor vilat i över fyra decennier för vidare transport till en mer anonym gravplats utanför Madrid.

Dagen representerar en seger för det socialdemokratiska regeringspartiet PSOE som vill göra om mausoleet, dit fascister och falangister årligen vallfärdar på Francos dödsdag, till ett informationscentrum om landets blodiga inbördeskrig. Vice premiärministern Carmen Calvo menar att flytten ska ge diktaturens offer ro och talar om ett viktigt symbolvärde.

– Unga människor måste förstå att vi aldrig kan avvara demokratin igen, säger hon.

Francos anhöriga och anhängare har istället försökt, men misslyckats, att stoppa omlokaliseringen.

Efter att ha lämnat De stupades dal transporterades kistan med helikopter till kyrkogården Mingorrubio norr om Madrid. Där ska Franco återigen jordfästas, denna gång bredvid sin hustru.