← Till Tidningen Global
Nyheter

Manifestation mot självständighet i Barcelona

Många tog till gatorna i Barcelona på söndagen för att visa att de vill att Katalonien ska fortsätta att vara en del av Spanien.

SPANIEN Tiotusentals människor demonstrerade på söndagen i Barcelona till stöd för att regionen Katalonien ska förbli en del av Spanien.

Marschen hölls dagen efter att runt 350 000 människor demonstrerat med krav på att fängslade katalanska separatistledare ska släppas fria.

Söndagens motdemonstration samlade runt 80 000 människor enligt polisen, medan arrangörerna angav högre siffror. Deltagarna viftade med både katalanska och spanska flaggor och skanderade att ”Det räcker nu”.

Regionen Kataloniens 7,5 miljoner invånare är djupt splittrade i frågan om självständighet. En opinionsmätning som publicerades i juli av regionregeringen visade att 44 procent är för självständighet medan 48,3 procent är emot.

Den 14 oktober dömde Spaniens högsta domstol nio katalanska separatistledare till mellan nio och 13 års fängelse för bland annat uppvigling, i spåren av självständighetsomröstningen hösten 2017.