← Till Tidningen Global
Nyheter

Hundratusentals marscherar i Barcelona

Runt 350 000 människor rapporteras ha deltagit i lördagens demonstration i Barcelona.

Ännu en gång fylldes Barcelonas gator av hundratusental människor med krav på självständighet för Katalonien.

En annan demonstration med hårdföra separatister samlades utanför Barcelonas polishögkvarter som fick rutor krossade.

SPANIEN Runt 350 000 människor deltog enligt polisens uppskattning i marschen som utlysts av regionens två största självständighetsrörelser ANC och Òmnium Cultural. De tågade genom Barcelona på lördagen, med krav på att fängslade katalanska separatistledare ska friges. Den katalanska flaggan vajade och banderoller med budskap som ”Vi ger inte upp” bars fram av folkmassan.

En andra demonstration, arrangerad av den mer radikala självständighetsrörelsen CDR, samlades utanför polishögkvarteret där rutor krossades och huvudentrén plastades in.

Slagord som ”Ut med ockupationsstyrkorna” och ”Ut med den spanska flaggan” skanderades medan plastkulor och bollar kastades mot kravallpoliser som till en början inte gick till motattack. Senare ryckte poliser med sköldar fram, understödda av polisfordon, för att skingra demonstranterna.

Gatuprotesterna har pågått sedan den 14 oktober då Spaniens högsta domstol dömde nio katalanska separatistledare till mellan nio och 13 års fängelse för bland annat uppvigling, med motiveringen att de uppmuntrat till oroligheter i samband med självständighetsomröstningen hösten 2017. Över 600 människor har skadats, av dem 289 poliser, enligt officiella siffror.