← Till Tidningen Global
Nyheter

Antiterrorförband mot demonstranter i Irak

Regimkritiska protester vid Tahrirtorget i Bagdad under lördagen.

Minst 67 personer har dödats och flera hundra skadats hittills i helgen då nya protester skakar Irak. Under lördagen kallades elitantiterrorstyrkan CTS in i städerna Bagdad och al-Nasiriyya.

IRAK Kring midnatt uppgavs det att CTS-styrkorna hade tagit kontroll över området kring Tahrirtorget i centrala Bagdad och att demonstranterna hade börjat föras därifrån. Säkerhetsstyrkor, som bland annat använde tårgas, hade tidigare misslyckats med att rensa torget från demonstranter.

Även i al-Nasiriyya i södra Irak skingrades demonstrationer av CTS, som både slog och grep många personer, uppger bland andra polisen.

Irakiska politiker kopplade till den radikale shialedaren Muqtada al-Sadr inledde under lördagen en sittstrejk i parlamentet.

– Vi är nu på väg till parlamentet för en sittstrejk, tills alla reformer som det irakiska folket kräver har antagits, sade parlamentsledamoten Badr al-Zayadi på lördagskvällen.

al-Sadr, som leder det största blocket i det irakiska parlamentet, har krävt regeringens avgång och tidigare uppmanat till protester. Hans sympatisörer har tidigare stormat de välbevakade regeringskvarteren. Shialedaren har dessutom efterlyst nyval under FN:s tillsyn.

Protesterna i Irak bröt ut tidigare i oktober efter allmänt missnöje med korruption, arbetslöshet och undermålig social standard.

I den första protestvågen i början av oktober dödades sammanlagt 157 människor i Irak och polis och säkerhetsstyrkor har fått skarp kritik för att ha använt övervåld mot proteströrelsen.