← Till Tidningen Global
Nyheter

Netanyahu kan inte bilda regering – nu heller

Benny Gantz har fått i uppdrag att försöka bilda regering.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har misslyckats med att bilda regering. Under tisdagen gav president Reuven Rivlin Kahol Lavans partiledare Benny Gantz i uppdrag att försöka bilda regering. Men även Gantz kommer att ha svårt att få ihop en regering.

ISRAEL För andra gången i år har Netanyahu misslyckats med att bilda regering. I maj gav han upp försöken till att bilda regering efter valet i april, men istället för att ge någon annan chans att bilda regering fick han parlamentet, Knesset, att utlysa nyval. Valet hölls den 17 september men resultatet förbättrade inte Netanyahus chanser för regeringsbildning. I måndags, två dagar innan hans tid var ute, meddelade han via en film på Facebook att han inte lyckats med sitt uppdrag.

När Benny Gantz nu får chansen att försöka bilda regering är det första gången på över tio år som någon annan än Netanyahu befinner sig i den positionen. Benny Gantz Kahol Lavan fick ett mandat mer än Likud i det senaste valet, 33 jämfört med 32. Det krävs dock 61 mandat för att bilda regering så han kommer att tvingas att hitta andra alternativ som exempelvis en samlingsregering mellan Kahol Lavan och Likud, eller en minoritetsregering som dock skulle kräva stöd av de arabiska/palestinska partierna i den Gemensamma listan eller Avigdor Liebermans Yisrael Beiteinu.

Benny Gantz kommer att ha 28 dagar på sig, klarar han det inte är det upp till en tredje part att söka tillräckligt stort stöd för att få chansen att bilda regering. Misslyckas detta kan Israel stå inför ett tredje val på ett år.

Tidningen Haaretz skribent Anshel Pfeffer, vars biografi om Netanyahu publicerades förra året, skriver att det finns en tydlig spricka i premiärministerns fasad, men att det trots allt ännu är för tidigt att räkna ut honom helt.

Benny Gantz och Kahol Lavan, som menar att en enhetsregering inte kan bildas med Netanyahu som premiärminister så länge han står inför flera åtal för mutbrott, kan plötsligt ändra sig. En annan möjlighet är att Likud faktiskt, trots att det väldigt ovanligt, väljer att avsätta honom som partiledare vilket skulle öppna upp för en enhetsregering.

Även Lieberman som lade krokben för Netanyahus försök att bilda regering i våras kan då komma att bygga upp relationen med Likud igen, skriver Pfeffer.