← Till Tidningen Global
Nyheter

Fortsatt oro i Chile trots presidentursäkt

"Soldater, skjut inte på folket", Santiago 23 oktober.

Tusentals människor fyllde gatorna i chilenska städer när en två dagar lång generalstrejk inleddes. Politiska eftergifter och en ursäkt från president Sebastián Piñera räckte inte för att stoppa protesterna, som har lett till 18 dödsfall.

CHILE ”Chile har vaknat”, löd texten på ett plakat i centrala Chile där demonstrationerna till största delen gick lugnt till även om polisen använde vattenkanoner mot demonstranter. Ett 20-tal organisationer har utlyst en två dagar lång proteststrejk med krav på att undantagstillståndet upphävs och militären dras tillbaka.

Även koppargruvarbetarfacket FTC anslöt sig till en början till strejken med följd att det statliga gruvbolaget Codelco, världens största kopparproducent, meddelade att en av dess gruvor stängts och ett smältverk tvingats dra ner produktionen. Senare meddelade FTC att de avbryter sin strejk efter förhandlingar med regeringen.

Fyraåring dog

Chile, vanligen ett av de mest stabila länderna i Latinamerika, har skakats av våldsamma protester som krävt 18 människors liv. Ett av de senaste offren är en fyraårig pojke som dog i tisdags när en berusad förare körde in i en grupp demonstranter. Utöver det har närmare 270 människor skadats och runt 1 900 gripits.

Protesterna utlöstes av höjda biljettpriser i kollektivtrafiken men växte i styrka, och kom att rikta sig mot landets ekonomiska politik och växande klyftor i samhället.

Chiles president Sebastián Piñera förklarade till en början att landet ”var i krig mot en mäktig fiende”. Han utlyste i helgen undantagstillstånd med nattligt utegångsförbud och militären fick ansvar för att hålla ordning på gatorna.

Bad om ursäkt

I tisdags bytte han taktik och förklarade sig redo att samarbeta med oppositionen för att nå en uppgörelse i sociala frågor. Han lovade också höjda minimilöner, höjd grundpension och sänkt eltaxa.

Han bad även nationen om ursäkt för att ha misslyckats med att hantera de sociala svårigheter som har lett till oroligheterna i landet.

– Jag erkänner bristen på insikt och jag ber om ursäkt till mina landsmän, sade Piñera från presidentpalatset i Santiago.

Trots det fortsatte människor att demonstrera på onsdagen, även om protesterna den här veckan allmänt har avlöpt lugnare än i förra veckan då vandalisering och plundring förekom.