← Till Tidningen Global
Nyheter

FN-utredning: Svåra övergrepp vid Irakprotest

Irakiska säkerhetsstyrkor skjuter tårgas mot protesterna i Bagdad, 2 oktober.

Sammanlagt 157 människor dödades i samband med de regeringskritiska demonstrationerna i början av månaden, enligt en ny rapport från en kommitté knuten till den irakiska regeringen. 111 av dem dödades i huvudstaden Bagdad.

IRAK Irakiska myndigheter begick allvarliga människorättsövergrepp när de försökte slå ner en våg av protester mot landets regering tidigare i oktober, enligt en rapport från FN:s hjälporgan i Irak (Unami).

Rapporten anser det bevisat att säkerhetsstyrkorna använde onödigt våld mot demonstranter och omotiverade massgripanden. Unami noterar även att det finns uppgifter om att myndigheterna nekat skadade demonstranter läkarvård.

”Antalet döda och
omfattningen och allvarlighetsgraden på skadorna som åsamkats demonstranter tyder på att de irakiska säkerhetsstyrkorna använt övervåld mot demonstranter i Bagdad och på andra platser i Irak”, skriver Unami i rapporten, som bygger på intervjuer med bland annat människorättsorganisationer, journalister, demonstranter och anhöriga.

Protesterna bröt ut den 1 oktober och riktades mot landets höga arbetslöshet, bristfällig offentlig service och korruption.

Totalt dödades 149 civila i samband med säkerhetsstyrkornas ingripanden, enligt en tidigare rapport från en kommitté knuten till den irakiska regeringen.