← Till Tidningen Global
Nyheter

Volvoarbetarstrejk i USA fortsätter

Strejken som inleddes den 12 oktober är den första strejken av UAW på Mack Truck på 35 år.

Omkring 3 500 fackligt anslutna Volvoarbetare vid sex olika fabriker i USA fortsätter att strejka för höjda löner och säkrare arbetsplatser. Förhandlingar mellan fackföreningen United Auto Workers och Volvoägda Mack Truck ska återupptas på måndagen.

USA Enligt United Auto Workers (UAW) har deras strejkande medlemmar mottagit solidaritet både av andra arbetare och av lokalsamhället.

– Det är inte enkelt att strejka, varken för arbetarna, deras familjer eller deras samhällen. Stöd från allmänheten betyder så mycket i tider av kamp för det som är rätt, säger Ray Curry, UAW:s kassör på fackföreningens hemsida.

Strejken som inleddes den 12 oktober är den första strejken av UAW på Mack Truck på 35 år. Arbetarna gick ut i strejk efter att deras tidigare arbetskontrakt löpte ut den 1 oktober. Ray Curry säger att han hoppas att samtalen under måndagen blir fruktsamma:

– Våra medlemmar och företagets anställda förtjänar framtida jobbtrygghet.
Doug Irvine, ordförande för UAW:s lokala fack på Mack Truck, Local 2301, säger på UAW:s hemsida att arbetet de utför har utgjort grunden för de vinster företaget har kunnat göra:

– Allt vi begär är att företaget behandlar oss med den värdighet och respekt som vi förtjänar för att vi gör dem framgångsrika.

Enligt finanskanalen CNBC sammanfaller strejken med en nedgång i ordrar för företaget vilket kan innebära en försämrad förhandlingsposition för United Auto Workers.

– Vi är förvånade och besvikna över UAW:s beslut att strejka, säger företagets ordförande Martin Weissburg till CNBC och Volvos talesperson John Miess säger till kanalen att företaget presenterat ett ”omfattande erbjudande” innan strejken bröt ut.