← Till Tidningen Global
Nyheter

Undantagstillstånd i flera chilenska städer

Dödstalet i oroligheterna i staden nu är uppe i minst sju.

Undantagstillståndet som i helgen utlystes i Chiles huvudstad Santiago har utökats till flera städer och president Sebastián Piñera säger att landet är i krig.

CHILE – Vi är i krig mot en mäktig fiende, som är villig att använda våld utan några gränser, sade Chiles president i ett tv-sänt tal från ett militärhögkvarter sent på söndagskvällen, lokal tid.

Han sade även att demonstranterna troligtvis är organiserade likt en kriminell organisation.

Fem människor omkom i en brand i en klädfabrik i en förort till Santiago i Chile på söndagen. Plundrare hade trängt sig in i fabriken, och tände eld på den.

Det innebär att dödstalet i oroligheterna i staden nu är uppe i minst sju. Två liv krävdes i samband med att en livsmedelsbutik under natten mot lördagen tändes på.

Protesterna mot regeringes ekonomiska politik inleddes med studentdemonstrationer nyligen, den utlösande faktorn var höjda kollektivtrafikpriser. Anlagda bränder, stoppad gatutrafik och kravaller har följt. Polisen har vid ett flertal tillfällen använt tårgas för att skingra demonstranter.

I helgen utlystes undantagstillstånd i Santiago och landets militär fick ansvar för att hålla ordning på gatorna. Undantagstillståndet har nu utökats till flera städer. Dessutom råder ett nattligt utegångsförbud i huvudstaden.