← Till Tidningen Global
Nyheter · Turkiets invasion i Syrien

Kurdiska styrkor till reträtt i norra Syrien

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan ska träffa sin ryske kollega Vladimir Putin i Sotji.

Den kurdiskdominerade styrkan SDF har dragit sig tillbaka från Ras al-Ain i norra Syrien. Uppgiften kommer från turkiska försvarsdepartementet och från SOHR.

Reträtten är en del av det eldupphör som USA förhandlat fram.

SYRIEN ”En kolonn med omkring 55 fordon körde in i Ras al-Ain och en kolonn med 86 fordon lämnade staden med riktning Tel Tamer”, meddelade Turkiets försvarsdepartement på söndagen som också publicerade bilder på evakueringen för att stödja påståendet.

Även oppositionella Syriska människorättsobservatoriet SOHR, med bas i Storbritannien, rapporterade att SDF lämnat staden Ras al-Ain nära den turkiska gränsen.

SDF:s befälhavare Mazlum Abdi sade på lördagen att de kurdiska styrkorna skulle dra sig tillbak från en tolv mil lång remsa land i norra Syrien så fort som styrkorna tilläts lämna Ras al-Ain.

Sotjisamtal

Beskedet kom inför de samtal om eldupphöret som Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Rysslands ledare Vladimir ska hålla i Sotji på tisdag. Ett huvudämne blir YPG-milisens framtid.

– Vi kommer att diskutera avlägsnandet av YPG-terroristerna från våra gränser, nämligen Manbij och Kobane, med ryssarna. Vi tror att vi kan nå en överenskommelse med dem om att samarbeta i framtiden, precis som vi har gjort tidigare, säger Mevlüt Cavusoglu, Turkiets utrikesminister, på söndagen.

Överenskommelsen om eldupphör nåddes i torsdags sedan Turkiet och dess allierade syriska rebellgrupper under åtta dygn attackerat kurdiska styrkor i nordöstra Syrien. Turkiets mål är att upprätta en ”säker zon” som ska sträcka sig 32 kilometer in på syriskt territorium för att sedan flytta dit cirka 2 miljoner av de omkring 3,6 miljoner flyktingar som finns i Turkiet. Kritiker har sagt att det egentligen handlar om en etnisk rensning.

Ryssland påverkar

Ett av Erdogans problem med att upprätta det Turkiet kallar ”säkra zonen” är att desperata kurder släppt fram syriska regeringsstyrkor till delar av området, däribland just Manbij.

Ryssland är en av de främsta politiska och militära allierade till Syriens president Bashar al-Assad och kan påverka hans hållning.

Enligt bedömare har Ryssland fått en ledande roll i nordöstra Syrien sedan president Donald Trump valt att dra bort amerikanska militärer från området, vilket möjliggjorde den turkiska offensiven.

För de kurdiskledda SDF-styrkorna – som varit USA:s främsta allierade i kampen mot terrorrörelsen IS och där YPG är ledande kraft – var Trumps plötsliga helomvändning en katastrof.

Senast tisdag

Ankara likställer YPG med den av Turkiet, USA och EU terrorstämplade kurdiska PKK-gerillan och vill få bort den. Enligt eldupphöravtalet ska kurderna senast på tisdag ha lämnat området där zonen ska upprättas.

Försvarsdepartement i Ankara uppgav på söndagen att YPG brutit mot uppgörelsen och attackerat turkiska soldater i Tal Abyad i nordöstra Syrien. ”En av våra hjältemodiga kamrater dog martyrdöden och en annan skadades efter skottlossning med handeldvapen och pansarvärnsrobotar”, skrev departemenet.

Fakta: Striden om nordöstra Syrien

2016 upprättades ett autonomt kurdiskt styre i regionen Rojava i nordöstra Syrien. Den syriska regimen, upptagen med att slåss för sin överlevnad, har i huvudsak undvikit konfrontation med det kurdiska styret men varit tydlig med sin avsikt att återta kontrollen över regionen.

Den kurdiska YPG-milisen har utgjort stommen i alliansen Syriens demokratiska styrkors (SDF) som med stöd av USA vände kriget mot terrorrörelsen IS. Den kurdiska autonomin har väckt oro i Turkiet, som likställer YPG med den terrorstämplade turkiska gerillan PKK. Men USA:s närvaro har i praktiken förhindrat Turkiet att agera militärt.

Efter att USA i början av oktober meddelade att landets soldater ska vända hem inledde Turkiet, med hjälp av syriska rebellgrupper, omgående en offensiv i nordöstra Syrien. Planen är att upprätta en ”säker zon” som sträcker sig 32 kilometer in i Syrien och flytta upp till 2 miljoner av de 3,6 miljoner syriska flyktingar som finns i Turkiet dit.

Under ett avtal om eldupphör som nåddes i torsdags får kurdiska styrkor fram till på tisdag på sig att dra sig tillbaka från området.

Källor: Landguiden/UI, Reuters och AFP