← Till Tidningen Global
Nyheter

Katalansk ledare får nobben från Madrid

Demonstranter i Barcelona i en sittande protest under lördagskvällen.

Kataloniens president Quim Torras maning till dialog får nobben av Spaniens premiärminister Pedro Sánchez, som först vill se ett fördömande av de senaste dagarnas våldsamheter i regionen.

”Ännu en gång visar premiärministern att han inte har någon lösning för Katalonien”, svarar Torra efter sjätte dagen av demonstrationer.

SPANIEN Lördagen blev förhållandevis lugn i Barcelona, och invånarna i den katalanska huvudstaden kunde andas ut när befarade våldsamma protester från den radikala ungdomsgruppen Arran uteblev.

Tusentals människor demonstrerade under dagen på stadens gator, men till allra största delen enbart med fredliga metoder. De omgärdades dock av en stor mängd poliser.

Kataloniens president Quim Torra, själv separatist, har brännmärkt våldsamheterna som ”vandalism” och vädjade till Spaniens premiärminister Pedro Sánchez om dialog.

– Vi uppmanar den tillförordnade premiärministern för Spaniens regering att sätta sig vid förhandlingsbordet och prata, säger Torra i ett tal.

"Måste bygga broar"

Men Sánchez vägrar. Först måste Torra otvetydigt fördöma våldet.

– Herr Torra måste i hårda ordalag fördöma våldet, vilket han ännu inte gjort, säger Sánchez, och lägger till att Torra även måste bygga broar till de katalaner som inte vill att regionen ska bryta sig loss från Spanien.

– Den spanska regeringen återupprepar att Kataloniens problem inte är ett oberoende, som inte kommer ske eftersom det är olagligt och en majoritet av katalanerna inte vill ha det.

Torra svarade sent på lördagen på Sánchez respons med ett kort skriftligt uttalande där han säger att han alltid har fördömt våld. Han anklagar även Sánchez för att vara oansvarig genom att vägra ett möte.

”Ännu en gång visar premiärministern att han inte har någon lösning för Katalonien”, skriver Torra.

Kritik mot polisen

Gatuprotesterna har pågått sedan den 14 oktober då Spaniens högsta domstol dömde nio katalanska separatistledare till mellan 9 och 13 års fängelse för bland annat uppvigling. Motiveringen var att de uppmuntrat till oroligheter i samband med självständighetsomröstningen hösten 2017, då Kataloniens parlament röstade igenom en självständighetsförklaring, varpå regeringen i Madrid avsatte regionregeringen och upplöste regionparlamentet.

Sammanlagt har runt 500 personer skadats och drygt 300 personer har gripits under den gångna veckan. Polisen har fått mycket kritik för att ha gått våldsamt fram även bland fredliga demonstranter.

Inrikesminister Fernando Grande-Marlaska anser dock att polisens agerande varit befogat och proportionerligt.

– Situationen är under kontroll. Det handlar om allvarligt och organiserat våld, säger han.