← Till Tidningen Global
Nyheter

Extinction Rebellion beklagar tunnelbaneaktionen

Protest mot  fototävlingen BP Portrait Awards, sponsrat av oljebolaget BP, under söndagen i London.

Extinction Rebellion fortsatte protesterna på Oxford Circus och Trafalgar Square i centrala London i fredags. Under söndagen genomfördes en direkt aktion på ett konstmuseum i London i protest mot ett evenemang sponsrat av oljebolaget BP.

Samtidigt har Extinction Rebellion kritiserats hårt för att det i förra veckan blockerade delar av Londons tunnelbana.

KLIMATPROTESTER Det var under söndagen som tre aktivister klädde av sig och lade sig ner under en utställning på konstmuseet National Portrait Gallery i London, varpå tre andra aktivister hällde en brun sörja över dem som symboliserade råolja.

Detta för att protestera mot att oljebolaget BP i 30 år sponsrat fototävlingen BP Portrait Awards. ”Den här handlingen skapar medvetande kring det våldsamma öde som människor i frontlinjen från samhällen runt om i världen drabbas av, ursprungsbefolkningar i Argentina (som motsätter sig fracking i Patagonien), Västpapua (som gör motstånd mot stödet för den repressiva indonesiska militären), och Kanada (som motsätter sig utvinning av oljesand)”, skriver Extinction Rebellion på sin hemsida.

Söndagens protest mot BP följde på en protest utanför BP:s huvudkontor i fredags. Då protesterade den kända modedesignern Vivienne Westwood tillsammans den västpapuanske självständighetsledaren Benny Wenda mot bränder i Indonesiens regnskog, världens näst största regnskog.

Enligt Extinction Rebellion hamnar BP på plats nummer sex på en lista av de 20 företag i världen som sammanlagt står för en tredjedel av alla koldioxidutsläpp. Extinction Rebellion pekar på att BP är en mäktig lobbyist för ett fortsatt användande av fossila bränslen.

Mycket kritik har riktats mot Extinction Rebellion efter att några aktivister i gruppens namn genomförde blockader i Londons tunnelbana i torsdags. Detta drabbade pendlare i morgonrusningen och det uppstod handgemäng, en aktivist drogs ned från taket på ett tåg och en annan misshandlades.

Extinction Rebellion förklarar att många inom rörelsen hade motsatt sig aktionen, men att några gräsrotsaktivister ändå valde att genomföra den. ”Vi ser att störningen vid Canning Town drabbade människor som redan lider av svårigheterna i ett giftigt system – de som löper störst risk att drabbas av effekterna av en klimat- och ekologisk kollaps – det beklagar vi, på samma sätt som vi alltid är när vi stör allmänheten” skriver de på sin hemsida.

När Extinction Rebellion sammanfattar de nästan två veckornas protester som pågått sedan den 7 oktober och under vilka omkring 1 700 personer gripits, är de desto mer positiva:  ”Vi har uppnått massor under de två gångna veckorna: politisk förändring, fördjupade kulturella förflyttningar och vi har bevisat för oss själva att den här rörelsen är välorganiserad, global och förenad av samma medkännande värderingar”.