← Till Tidningen Global
Nyheter

Återupptagna sudanesiska fredssamtal

Sydsudans president Salva Kiir (till vänster) tog i måndags emot general Abd al-Fattah al-Burhan, ledare för Sudans styrande övergångsråd, inför fredssamtalen.

SUDAN Fredssamtalen mellan Sudans regering och olika rebellrörelser har återupptagits i Sydsudan efter en skakig start. En av de större grupperna hoppade av med hänvisning till anklagelser om att regimen attackerat dess områden. Sedan regeringen utropat ett ”permanent eldupphör” i konfliktområdena gick dock Sudanesiska folkets befrielserörelse-norr (SPLM-N) med på att återvända till överläggningarna.

Samtalen mellan regeringen och två paraplyrörelser för rebeller i de tre delstaterna an-Nil al-Azraq, Darfur och Södra Kordofan började i måndags efter medling av Sydsudan, Uganda och Etiopien. Men snart slog det back i maskineriet när SPLM-N sade sig vara attackerade i sina basområden i Nubabergen.

Enligt Mohammed Hassan al-Teishi, talesperson för regeringens delegation, ska parterna nu diskutera politiska och humanitära frågor liksom säkerhetsläget.