← Till Tidningen Global
Nyheter

Xi varnar för ”krossade kroppar”

Polis jagar en demonstrant i Hongkong under söndagen.

Efter en helg med våldsamma protester laddar demonstranterna i Hongkong för nya manifestationer under måndagen. Samtidigt varnar Kinas president Xi Jinping att alla försök att splittra Kina kommer att resultera i ”krossade kroppar och ben smulade till pulver”.

HONGKONG XI Jinping var i helgen i Nepal, där han enligt Kinas utrikesdepartement varnade alla som vill splittra det stora landet.

Utan att nämna någon region vid namn varnade presidenten för att centralregeringen inte kommer att se mellan fingrarna om demonstationer i landet går för långt.

Förutom att varna för krossade kroppar sade Xi att ”alla externa makter som stöttar Kinas splittring kan av det kinesiska folket bara anses lida av vanföreställningar”.

Presidentens ord kom samtidigt som rapporter om nya oroligheter från Hongkong.

Under söndagen övergick fredliga demonstrationer till kaotiska scener när demonstranter och polis började slåss. En demonstrant knivskars i nacken och fick föras till sjukhus. Bråken började när några demonstranter gick till attack mot civilklädda poliser.

Under lördagen kastade demonstranter ett 20-tal bensinbomber mot en polisstation och vandaliserade en tunnelbanestation.

Protesterna har pågått sedan i juni. De utlöstes av ett lagförslag om att tillåta utlämning av misstänkta brottslingar till centralregeringen i Kina.

Demonstrationerna har senare breddats med krav på demokratireformer och lösare tyglar från Peking.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV