← Till Tidningen Global
Nyheter

Uganda: Dödsstraff för homosexuella

Prideparad i Entebbe, Uganda, 2014.

I torsdags aviserade etikministern i Uganda att dödsstraff ska införas för homosexuella genom en ny lag, något som har dementerats av regeringens talesperson. Mycket talar ändå för att ett nytt lagförslag är på gång. Samtidigt har åtminstone tre hbtq-personer mördats i landet de senaste två månaderna och hbtq-aktivister är oroliga för ett allt mer homofobiskt klimat.

UGANDA Det var efter att medier över hela världen rapporterade om nyheten att ett lagförslag om dödsstraff för homosexuella ska läggas fram i parlamentet som regeringens talesperson Ofwono Opondo förnekade att så är fallet.

”Regeringen tydliggör härmed att det inte tänker introducera någon ny lag vad gäller regleringen av hbtq-handlingar i Uganda eftersom de nuvarande skrivningarna i brottsbalken är tillräckliga”, twittrade han på lördagen, rapporterar Daily Monitor.

Talespersonens kommentarer på Twitter kom bara dagar efter att landets etik- och integritetsminister Simon Lokodo meddelade att en lag om dödsstraff för homosexuella var aktuell på nytt efter att en liknande lag ansågs vara ogiltig av landets konstitutionsdomstol 2014.

– Homosexualitet är onaturligt för ugandier, men det har skett en massiv rekrytering av homosexuella människor i skolorna, och framför allt bland de unga där de marknadsför den falska uppfattningen att folk föds på det sättet, säger ministern till Thomson Reuters Foundation.

Amnesty International fördömer lagförslaget och uppmanar Ugandas regering att istället vidta åtgärder för att skydda htbq-människors mänskliga rättigheter:

– Det är upprörande att Ugandas regering istället för att ta nödvändiga steg för att avkriminalisera homosexuellt sex vill se homosexuella avrättade. Det här kommer att elda på hatet i ett redan homofobiskt klimat, säger Joan Nyanyuki, chef för Amnesty Internationals avdelning för östra Afrika och fortsätter:

– Det här är ett exempel på hur Ugandas politiker ger bränsle till farlig intolerans och fördomar mot hbtq-folk. Ugandas parlamentariker måste otvetydigt avvisa alla planer på att legalisera den här typen av trångsynthet och häxjakt av alla som ses som annorlunda.

Enligt Lokodo ska ett lagförslag läggas fram i parlamentet inom de kommande veckorna. Enligt sajten Rights Africa planerar den konservativa evangelistiske parlamentsledamoten James Nsaba Buturo lägga fram ett hbtq-fientligt lagförslag den 28 oktober, men sajten skriver att det råder motstridiga åsikter inom regeringen inför ett sådant förslag. Viss osäkerhet råder alltså i frågan.

Klart är att Lokodos argument om att homosexualitet skulle vara något onaturligt för ugandier länge har använts mot hbtq-folk i Uganda. Bland annat anklagas ofta organisationer som Sexual Minorities Uganda (Smug) för att driva västlig propaganda.

Mycket talar samtidigt för att Ugandas utveckling från tyst acceptans gentemot homosexuella till ett alltmer skarpare homofobiskt klimat har skett via västlig influens. Denna utveckling har bland annat varit en följd av att flera evangelister från USA sedan i början av 2000-talet har haft en närvaro i landet, bland dessa predikanter finns Scott Lively som drev en kampanj för hårdare lagstiftning mot homosexuella från 2002 och framåt. Smug har pekat på kopplingen mellan Livelys kampanj i Uganda och det lagförslag som lades fram 2009, som var tänkt att införa dödsstraff för homosexuella, men som sedan ändrades till livstids fängelse. Den lagen dömdes alltså som ogiltig 2014.

Samtidigt pågår förföljelser av homosexuella i landet. Nyligen mördades Brian Wasswa en homosexuell juristassistent i sitt hem i Jinja, rapporterar CNN.

Enligt Justine Balya på Human Rights Awareness and Promotion Forum så var mordet mot Wasswa det tredje mordet på en hbtq-person i landet som organisationen har dokumenterat på bara två månader.

– Vi är oroliga över det nuvarande politiska klimatet och homofobiska kommentarer som görs av personer inom regeringen. Allt detta göder homofobin och våldet mot hbtq-personer, säger hon till CNN.