← Till Tidningen Global
Nyheter

Oklarheter kring brexitförhandlingar

Motståndare till brexit håller uppp flaggor från EU; Iralnd och Storbritannien utanför EU-kommissionen i Bryssel.

Mycket återstår innan ett brexitavtal kan bli klart. Tongångarna var betydligt mer positiva sedan Boris Johnson och Irlands Leo Varadkar möttes i torsdags men förhoppningarna om ett avtal har sedan tonats ner på nytt.
Intensiva diskussioner har pågått hela helgen, men EU:s chefsförhandlare Michel Barnier tror inte att något avtal hinner bli klart i tid för EU-toppmötet i veckan.

STORBRITANNIEN Enligt rapporter om det som nu har diskuterats ska Johnson ha gått med på att ha en tullgräns mellan Nordirland och övriga Storbritannien, i Irländska sjön. Detta för att undvika en sådan gräns mellan Nordirland och republiken Irland. Om så är fallet kan det vara en förklaring till varför Leo Varadkar var så pass positiv efter mötet i torsdags:

– Det finns en stig till ett avtal, sade han då och trots att han varnade för att många svårigheter kvarstod så var det uppenbart att något hade lossnat i förhandlingarna.

Med en glad Varadkar går det att förvänta sig att Nordirlands största parti, Democratic Unionist Party, ska vara desto mer irriterat. Men DUP:s reaktioner har varit mestadels avvaktande vilket kan peka på att Arlene Foster, DUP:s ledare, kan vara beredd att acceptera en teknisk lösning där viss gränskontroll ändå sker i Irländska sjön. DUP:s vice ordförande Nigel Dodds har visserligen kritiserat vad som tros diskuteras just nu, och menar att en lösning är omöjlig om den innebär att Nordirland inte helt och fullt ingår i övriga Storbritanniens tullunion.

Enligt det förslag som diskuteras ska Nordirland lämna EU:s tullunion men Storbritannien ska se till att varor och tullavgifter i enlighet med EU tas ut på varor mellan Nordirland och resten av Storbritannien. De intensiva förhandlingarna som pågått under helgen handlar om hur lösningen rent tekniskt ska kunna gå att genomföra. Förhandlingarna ska fortsätta under måndagen för att ett avtal, om möjligt, ska hinnas bli klart tills EU-toppmötet på torsdag och fredag. Men EU:s chefsförhandlare Michel Barnier har alltså aviserat att förhandlingarna måste fortsätta även efter torsdag och i uttalanden på söndagen var tonen betydligt mindre optimistisk än den var under torsdagen och fredagen.