← Till Tidningen Global
Nyheter · Turkiets invasion i Syrien

Majoritet vill ta hem IS-resenärers barn

Barn till IS-fångar som leker i lägret al-Hol i nordöstra Syrien.

Det finns ett stöd för att svenska barn till terrorresenärer i Syrien ska få komma till Sverige, enligt en undersökning från Rädda Barnen. – Den gjordes innan de senaste dagarnas konflikt. Nu tror jag att stödet skulle vara ännu större, säger Ola Mattsson, Sverigechef.

SYRIEN Rädda Barnen ville veta hur svenskarna ser på framtiden för de svenska barn som bor i syriska läger och gav därför Sifo i uppdrag att göra en undersökning förra veckan.

– Vi tror att politiken står på alltför darriga ben inför en väljaropinion som de misstolkat, säger Ola Mattsson.

42 procent av de tillfrågade vill att barnen tillsammans med sina mödrar ska få återvända till Sverige, under förutsättning att mödrarnas eventuella brott och lämplighet som vårdnadshavare utreds, enligt Sifoundersökningen.

Rädsla för barnen

11 procent vill att barnen ensamma ska föras till Sverige, medan 29 procent tycker att både barnen och mammorna ska bli kvar i Syrien. 18 procent har svarat att de inte vet hur de ställer sig i frågan.

– Det finns en naturlig rädsla för de här barnen. Men det går att bemöta med kunskap, säger Mattsson.

Flera organisationer har flaggat om undernäring och hög barnadödlighet i al-Hol-lägret i nordöstra Syrien, där misstänkta IS-anhängare och deras barn hålls inspärrade, men det varnas också för att radikaliseringen ökar bland de kvinnliga terrorresenärerna. Bland annat finns vittnesmål om att kvinnor har upprättat egna domstolar och ett slags religiös polisstyrka i lägret.

Även om barnen vuxit upp i IS-fästen omgivna av extremister är det säkert att låta dem komma till Sverige, enligt Rädda Barnen.

– Det här är små barn vi pratar om, de flesta är under fem år och alla är under tolv år. Det finns en god kunskap om hur man rehabiliterar barn som levt i extrema miljöer, vi vet att det exempelvis går att integrera barnsoldater, säger Ola Mattsson.

Kritiserar debatt

Mattsson pekar på en polarisering i det svenska samhället som påverkar opinionen. Han tycker även att debatten om barnen oupplyst. I Norge där det genomförts en liknande undersökning vill två tredjedelar ta hem de norska barnen.

– Jag tror att det beror på att den norska politiken haft företrädare som bidragit till att skapa förståelse för de här barnen, vilket nog kan vara ett skäl till att resultatet ser annorlunda ut än i Sverige, säger Ola Mattsson.

Fakta: Om undersökningen

Frågan som ställdes var: Framtiden för svenska barn som bor i syriska flyktingläger med sina mammor, som kan misstänkas sympatisera med terrororganisationen IS, har diskuterats under en längre tid. Vilket av följande uttalanden håller du mest med om?

”Barnen ska föras till Sverige tillsammans med mamman. Mamman ska utredas för eventuella brott och sin lämplighet som vårdnadshavare i Sverige”. 42 procent instämde i uttalandet, 36 procent var män och 48 procent var kvinnor.

”Barnen ska föras till Sverige ensamma och deras mödrar ska lämnas kvar i Syrien”. 11 procent instämde, 12 procent män och 11 procent kvinnor.

”Barn och deras mödrar ska lämnas kvar i Syrien”. 29 procent instämde. 37 procent män och 20 procent kvinnor.

18 procent vet inte eller tycker inte att något av uttalandena stämmer. 15 procent män och 20 procent kvinnor.

Runt 100 av dem som sitter i ökenlägret al-Hol intill den irakiska gränsen är kvinnor och barn med koppling till Sverige, enligt uppgifter till Dagens Nyheter. I lägret finns ungefär 30 000 människor lojala mot IS.

Källa: Rädda Barnen/Sifo

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV