← Till Tidningen Global
Nyheter

Ledande dissident torterad i Egypten

Protester mot Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi i Egypten har lett till massgripanden.

EGYPTEN En prominent regeringskritiker som sitter fängslad har torterats, uppger människorättsorganisationen Amnesty International. Aktivisten Alaa Abd al-Fattah blev känd i protesterna mot Egyptens dåvarande ledare Hosni Mubarak 2011.

Han har också kommenterat de protester i september som riktat kritik mot nuvarande president Abd al-Fattah al-Sisi.

al-Fattah greps i slutet av september och har förts till säkerhetsfängelset Tora där han ska ha misshandlats, enligt Amnesty. Även hans advokat Mohammad al-Baqer tillfångatogs när han var närvarande vid ett förhör med al-Fattah.

”Tortyren av Alaa Abd al-Fattah i fångenskap, samt misshandeln av hans advokat visar med skräckinjagande tydlighet den hänsynslösa taktik som egyptiska myndigheter är beredda att använda för att tysta sina kritiker” skriver Amnesty.

al-Fattah var villkorligt dömd för att ha brutit mot ett demonstrationsförbud från 2013. Han var dock tvungen att infinna sig varje kväll på en polisstation för att vara inlåst till klockan sex varje morgon. En morgon sent i september släpptes han inte ur cellen.

Omkring 3 000 personer, varav flera advokater och journalister, har tillfångatagits av myndigheter efter septemberprotesterna.