← Till Tidningen Global
Nyheter

Extinction: ”Självmordsbrev för mänskligheten”

Paralympiern James Brown klättrade upp på ett British Airways flygplan vid City Airport, London, och klistrade fast sig själv på taket.

Tidigt på måndagsmorgonen blockerade aktivister ur Extinction Rebellion en gatukorsning i Londons finansdistrikt. Detta för att sätta fokus på företagens roll i klimatkrisen. Under dagen skulle en tribunal kring finanssektorns ansvar hållas på platsen.

Det var vid sjutiden på måndagsmorgonen som hundratals aktivister ur nätverket Extinction Rebellion, som sedan i förra veckan protesterat i flera olika länder, ockuperade en gatukorsning i Londons finansdistrikt. Dagen som kallas Day of Disruption syftar till att sätta fokus på hur utsatta människor i det globala syd drabbas av bland annat gruvnäring och skogsavverkning som stöttas av investeringar från Londons finansdistrikt.

– Att investera fem triljoner dollar i en massiv expansion av fossilbränslen – i en tid då FN säger att vi måste dra ner utsläppen radikalt om vi ska undvika utrotning – är att skriva ett självmordsbrev för mänskligheten, tillsammans med förstörelsen av det som återstår av naturen, säger Donnachadh McCarthy, talesperson för Extincion Rebellion på nätverkets hemsida och uppmanar att pengarna istället används för att verka för omställning till en fossilfri ekonomi.

I Storbritannien har omkring 1 300 personer gripits sedan protesterna inleddes i förra veckan. En av de gripna är paralympiern James Brown som i torsdags klättrade upp på ett flygplan och klistrade fast sig själv på taket. En annan man fördröjde ett flyg till Irland genom att ställa sig upp inför starten.

Sammanlagt greps omkring 50 personer i protester på London City Airport.

I lördags demonstrerade flera hundra människor i närheten av slottet i Bryssel, Belgien, och krävde att belgiske kungen ska utlysa en klimatkatastrof. Polisen använde sig av vattenkanoner för att bryta upp demonstrationen.

– Syftet här är att hålla möten som medborgare där vi talar om konkreta lösningar på den ekologiska krisen och klimatkrisen, säger en talesperson för Extinction Rebellion i Belgien till Euronews som bara identifieras som Sarah.

Hon förklarar att de vill att kungen, trots att konstitutionen inte tillåter honom en politisk roll, ändå tar ställning och utlyser en klimatkris.

I Tysklands huvudstad Berlin har stora protester pågått hela veckan, bland annat har gator ockuperats, tältläger har slagits upp vid riksdagen, och direkta aktioner vid företag som Vattenfall har genomförts. Protester har också genomförts i många andra länder, bland annat i Australien, USA och Kanada.