← Till Tidningen Global
Ledare

Sverige eldar på konflikten och stänger ute dem som flyr

Det dröjde inte länge efter att Donald Trump meddelat att de amerikanska stödtrupperna skulle dras tillbaka från Syrien innan Turkiet tågade in. Recep Tayyip Erdogan ser nu sin chans att hämnas på kurderna och utplåna det samhälle som de byggt upp i norra Syrien. Trots att det till stor del är tack vare just kurderna som IS har kunnat besegras. Vad som ska hända nu är det ingen som riktigt vet men risken är stor att IS kommer utnyttja det kaos som uppstår när Turkiet går till attack mot kurderna och att vi kommer få se ett nytt fullskaligt krig.

Samtidigt som detta sker fortgår EU:s flyktingavtal med Turkiet som säger att de flyktingar som tar sig via Turkiet in i EU ska skickas tillbaka och som tack för detta får Erdogan miljarder euro i stöd från EU. Samtidigt fortsätter många EU-länder att exportera vapen till Turkiet. Samtidigt säger Sveriges migrationsminister Morgan Johansson att Sverige inte ska hjälpa till och ta emot de flyktingar som räddats på Medelhavet eftersom Sverige ”redan har gjort tillräckligt”. Samtidigt säger Stefan Löfven att vi måste ta emot färre asylsökande. Och så vidare.

Erdogan är EU:s gläfsande vakthund, men han är också en bidragande orsak till att människor tvingas fly. Finland har i alla fall beslutat att stoppa all vapenexport till Turkiet, något som Vänsterpartiet även har uppmanat Sverige till att göra, men den svenska regeringen har hittills varit tyst i frågan.   

Att stoppa vapenexporten är det minsta vi kan göra. Men vi borde också trycka på för att EU ska riva upp flyktingavtalet med Turkiet, vi kan inte ha ett avtal med ett land som inte bara kränker flyktingars rättigheter utan också för en politik som gör att fler tvingas fly. Sist men inte minst måste vi vara beredda att ta emot de flyktingar som söker en fristad här om kriget i Syrien blossar upp igen.

Det brukar kallas naivt att vara för öppnare gränser, men om det är något som är både naivt och osmakligt så är det att prata om att Sverige inte behöver hjälpa till och att vi har gjort tillräckligt samtidigt som Syrien står på randen till ett nytt blodbad.

Fossilgasterminalen i Göteborgs hamn stoppas, aktivism lönar sig.

Danmark inför gränskontroller mot Sverige för att “stoppa det svenska gängvåldet från att sprida sig”.