← Till Tidningen Global
Radar

Vietnam: Journalist kraftigt misshandlad

Illegal skogsavverkning i Gia Lai, Vietnam.

Den vietnamesiske reportern Kieu Dinh Lieu misshandlades kraftigt i slutet av september i samband med att han undersökte illegal skogsavverkning i centrala Vietnam. Han drabbades av hjärnblödning och hjärnskakning efter att ha attackerats av tre personer.

VIETNAM Oberoende mediebevakning är en omöjlighet i landet då den vietnamesiska regeringen kontrollerar såväl etermedier som press. Men Kieuu Dinh Lieu har trots detta granskat lokal korruption, liksom illegal skogsavverkning och trafficking.

Kort innan attacken hade han varit i kontakt med den regionala vatten- och skogsmyndigheten för att rapportera att han upptäckt tre lastbilar lastade med illegalt avverkat timmer, rapporterar Reportrar utan gränser.

– Genom att modigt undersöka korruption och illegal skogsavverkning har Kieu Dinh Lieu agerat i den vietnamesiska allmänhetens intresse.

– Misshandeln han utsattes för är än mer chockerande då vietnamesiska journalister konstant måste göra eftergifter för statliga propagandakrav. Vi uppmanar myndigheterna att säkerställa att de ansvariga för attacken inte kommer undan ostraffade, säger Daniel Bastard, chef för Reportrar utan gränser i Asien- och Stilla havsområdet.  

Vietnam ligger i bottenskiktet vad gäller Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex, på plats 176 av 180 i indexet för 2019.