← Till Tidningen Global
Radar

Skottar demonstrerade för självständighet

Skottar för självständighet.

Tusentals demonstrerade i lördags med krav på en ny självständighetsomröstning för Skottland då missnöjet med brexit är stort. Opinionsundersökningar visar att stödet för en ny folkomröstning stiger, liksom stödet för självständighet.

SKOTTLAND Under parollen All under the same banner, med skotska flaggor, kiltar och säckpipor demonstrerade tusentals personer i Edinburgh i lördags med krav på självständighet. Skottland röstade om självständighet 2014 och då vann nejsidan med 55 procent mot 45. Men i och med att majoriteten skottar, 62 procent, röstade för att vara kvar i EU, har kraven på en ny folkomröstning och självständighet vuxit i takt med att brexit kommer närmare. Många skottar hoppas att som självständig nation kunna vara kvar i EU då brexit riskerar att bli mycket kostsamt för Skottland.

En av deltagarna under lördagens demonstration var parlamentarikern Joanna Cherry från Scottish National Party (SNP). Cherry var också den som tidigare ifrågasatte premiärminister Boris Johnsons långa upplösande av parlamentet. Det ledde till en dom i Skottlands högsta domstol emot Johnson, regeringen överklagade domen till Storbritanniens högsta domstol som även den dömde till Johnsons nackdel och kallade tilltaget för extremt bland annat.

Scottish National Partys ordförande, Nicola Sturgeon, har tidigare sagt att hon vill se en ny folkomröstning om skotsk självständighet 2021, men vill nu se en omröstning redan nästa år. Enligt tre opinionsundersökningar på senare tid har stödet för att lämna Storbritannien legat på mellan 49–52 procent när osäkra väljare är borträknade, rapporterar the Scotsman.

SNP-ledamoten Angus MacNeill vill liksom Sturgeon se en ny folkomröstning inom kort:

– I princip varje löfte som gavs till det skotska folket 2014 – som att rösta nej för att vara kvar i EU – var en lögn. De har panik eftersom de vet att de inte kan lura det skotska folket två gånger, säger MacNeill med hänvisning den brittiska regeringen, rapporterar the Scotsman.

I folkomröstningen om brexit 2016 röstade också en majoritet av nordirländarna emot brexit och även Nordirland riskerar att drabbas hårt, både ekonomiskt och politiskt, av brexit. Stora mängder jobb är i fara, och brexit tros också leda till ökat våld på Nordirland. En undersökning har dock visat att bland konservativa brittiska väljare så prioriteras brexit framför Storbritanniens sammanhållande och det nordirländska fredsavtalet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV