← Till Tidningen Global
Radar

SDF hotar med krig om Turkiet kommer

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Turkiet hotar med att inleda en offensiv i nordöstra Syrien inom de kommande dagarna. Men den kurdiskledda SDF-milisen varnar för fullständigt krig för att försvara sig mot en attack.

TURKIET/SYRIEN Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger att militären är redo att inleda en offensiv i nordöstra Syrien.

– Vi har förberett oss, färdigställt våra insatsplaner, gett de nödvändiga instruktionerna, säger han i ett tv-sänt tal där han lägger till att offensiven kan inledas så tidigt som i dag eller i morgon.

Området han syftar på ligger öster om floden Eufrat och kontrolleras av den USA-stödda SDF-milisen, som i sin tur leds av den kurdiska YPG-milisen.

Turkiet betraktar YPG som en terrorgrupp med nära band till den kurdiska PKK-gerillan i Turkiet.

– Vi kommer att genomföra det här på marken och i luften, säger Erdogan.

SDF hotar med fullständigt krig.

– Vi kommer inte att tveka inför att svara på en oprovocerad attack från Turkiet med fullständigt krig längs hela gränsen för att försvara oss och vårt folk, säger SDF:s talesperson Mustafa Bali.

Nyligen sade Erdogan att överenskommelsen med USA om att inrätta en säkerhetszon vid den turk-syriska gränsen inte går framåt som Turkiet vill.

Ankara vill att YPG-milisen ska tvingas bort från gränsområdet. YPG har samarbetat med den USA-ledda internationella militäralliansen i kampen mot den terrorstämplade jihadistgruppen IS i norra Syrien.