← Till Tidningen Global
Zoom

De ockuperar regeringsbyggnader i en vecka

En demonstrant bärs bort sedan hon blockerat trafiken utanför Goldman Sachs i London den 25 april i år.

Europas regeringar gör bäst i att förbereda sig för sällskap. På måndagen inleds nämligen ännu en klimatvecka – och den här gången ska flera regeringsbyggnader ockuperas av klimataktivister. Genom att använda civil olydnad hoppas de få makthavare att agera mot massdöden av djur och natur.

KLIMAT För ett år sedan förklarade nätverket Extinction Rebellion – en decentraliserad, global klimatrörelse – uppror mot den brittiska regeringen.

Nätverket säger sig använda sig av fredlig civil olydnad, och krävde bland annat att regeringen skulle utlysa ett ekologiskt nödläge. Ett sådant beslut röstades igenom i parlamentet i våras. Men det räcker inte, anser Extinction Rebellion som sedan dess spridit sig till fler länder.

Hundratals aktivister från hela Norden ska på måndagen resa till Berlin och slå upp ett basläger vid det tyska parlamentet – bland dem den svenska aktivisten Cajsa Unnbom.

Liknande aktiviteter är inplanerade i 60 olika städer världen över, enligt Extinction Rebellion.

– Vi kommer att ställa oss i vägen, helt enkelt. Vi kräver att politikerna talar klarspråk om klimatkrisen och det stora ekologiska nödläget. Vi vill att de ska agera omedelbart för att säkra vår existens på jorden, säger Cajsa Unnbom till TT.

"Provat allt annat"

Extinction Rebellion har utlyst en klimatvecka med start på måndag – bara veckor efter ett liknande initiativ av Greta Thunberg och Fridays for future-rörelsen. Det blev en succé – miljoner människor världen över marscherade den 20 september med anledning av FN:s klimattoppmöte.

Många av de som deltar i ockupationerna på måndag deltog även då, enligt Cajsa Unnbom. Men Extinction Rebellion vill gå längre än marscher och plakat.

På sin sajt skriver nätverket uttryckligen att de inte är intresserade av ”traditionella metoder”. I stället uppmanas aktivister att störa ”business as usual”, de vanliga rutinerna – och att vara beredda på att ta fängelsestraff för sina handlingar.

Aktivister har bland annat kedjat fast sig vid bussar, sprejat röd färg på regeringsbyggnader och blockerat trafiken i rusningstid. I september greps en av grundarna, Roger Hallam, sedan han flugit en drönare över Londons flygplats Heathrow och stört flygtrafiken, skriver The Guardian.

– Många av oss som deltar har provat andra metoder förut. Vi har anordnat namninsamlingar, uppvaktat politiker, gått på stora demonstrationer, röstat… Men det har inte gett de resultat vi behöver, och tiden håller på att rinna ut. Fredlig civil olydnad har lyckats bra i tidigare rörelser, säger Cajsa Unnbom.

Thunberg viktig

När Extinction Rebellion förklarade uppror mot den brittiska regeringen i oktober i fjol var Greta Thunberg på plats i London och höll ett tal. 16-åringens betydelse för att det globala klimatengagemanget fått ett uppsving det senaste året kan knappast överskattas, enligt sociologen Adrienne Sörbom vid Stockholms universitet.

– Greta Thunbergs protest utanför riksdagen var kanske inte civil olydnad, men det var olydnad. Hon lyckades sätta ljuset på en fråga som många tidigare upplevt som komplex och svår, säger hon.

Till skillnad från exempelvis 1970-talets miljörörelse handlar inte dagens klimatengagemang om en enskild fråga, som oljeutsläpp eller ozonlagret.
Den sätter i stället hela systemet under lupp – både den politiska makten och de stora företagen, säger Adrienne Sörbom.

– Man pekar på makthavare och säger: ”Ni gör inte vad ni ska”. Det har dels skapat en naturlig plats för aktivister att samlas på – som riksdagen – men det har också skapat ett nytt narrativ, konflikten mellan framtiden och nuet.

Fakta: Civil olydnad

Civil olydnad är att uppmana till lagbrott för en fråga som anses moraliskt viktigare än rådande lagar och regler. Syftet är både att sprida kunskap och uppmärksamhet för frågan, men också att mobilisera stöd för förändring. Civil olydnad är, i sin natur, fredlig och drivs av en icke-våldsprincip.

Den moderna tolkningen av civil olydnad anses härstamma från den indiske människorättskämpen mahatma Gandhi, som utövade vad han kallade Satyaghraha – en metod att kämpa mot tyranniska krafter genom Satya (sanning), Ahimsa (ickevåld) och Tapasaya (självpåtaget lidande). Ett uppmärksammat exempel är saltmarschen 1931, då Gandhi och flera anhängare marscherade genom västra Indien och plockade upp salt för att protestera mot den brittiska kolonialmaktens monopol på saltproduktion.
Under medborgarrättsrörelsen på 1950-talet användes civil olydnad av aktivister som trotsade segregationslagar och tog plats vid barer som var förbjudna för svarta.

Inom klimatrörelsen har metoden främst kopplats till organisationer som Greenpeace, som redan på 1970-talet försökte blockera fartyg som fångade valar.

Källa: NE, Britannica

Fakta: Extinction Rebellion

Extinction Rebellion, som betyder ungefär Uppror mot massutrotningen, kallar sig en internationell rörelse som använder fredlig, civil olydnad i syfte att hejda massutrotningen av djur och natur och därmed minska risken för social kollaps. Rörelsen startades i Storbritannien som ett svar på FN:s klimatorgan IPCC:s rapport 2018.

Sedan dess har aktivister bland annat blockerat vägar, planterat träd och sprejat regeringsbyggnader med röd färg i europeiska storstäder.

Nätverket uppger att de inte styrs av någon central ledning, utan består av små, autonoma grupper utspridda över hela världen.

Enligt Extinction Rebellion är världen i ekologisk kris, och uppror mot den politiska makten är det enda sättet att förmå den att uppnå förändring.
Källa: Extinction Rebellion