← Till Tidningen Global
Radar

Barnaga förbjuds i Skottland

Skottland är nu ensamma om att förbjuda barnaga i Storbritannien.

Barnaga är inte längre tillåtet i Skottland efter en omröstning i det skotska parlamentet i förra veckan. Därmed har barn samma skydd som vuxna från fysisk bestraffning. Skottland är därmed först inom Storbritannien att införa förbud mot barnaga.

SKOTTLAND – Fysiskt våld har ingen plats i 2000-talets Skottland, kommenterar parlamentsledamoten John Finnie för Sky News.

Med röstsiffrorna 84 mot 29 röstades den nya lagen igenom som förbjuder all form av fysisk bestraffning av barn. Tidigare har det varit tillåtet med ”rimligt” våld, i syfte att disciplinera barn. Lagförslaget lades fram av parlamentsledamoten John Finnie, som sitter i partiet Scottish Greens, som tidigare var polis.

– Jag är full av glädje över att det skotska parlamentet har tagit detta historiska och modiga steg. Ledarskapet som parlamentsledamöterna visar sänder ett starkt budskap att våld aldrig är acceptabelt under några omständigheter, och att våra barn förtjänar åtminstone samma juridiska skydd som vuxna åtnjuter, säger John Finnie till Sky News och fortsätter:

– Internationella belägg säger att det kan ha allvarliga konsekvenser för barn, och att det inte är effektivt.

Skottland är nu ensamma om att förbjuda barnaga i Storbritannien, men Wales har tagit steg i samma riktning. Förra månaden röstade en majoritet av ledamöterna i Wales nationalförsamling för att stoppa möjligheten till ”rimligt” våld i uppfostringssyfte, i ett första steg av fyra innan en lag kan bli verklighet. Ledamöter från Tories och Brexitpartiet varnade för att goda föräldrar riskerar att bestraffas, rapporterar BBC.