← Till Tidningen Global
Radar

Xi: ”Det finns ingen makt som kan hejda det kinesiska folket”

Tusentals människor deltar i det enorma firandet i Peking av Kinas 70-årsdag.

Kina spänner musklerna och visar upp vapen och sin armé under ett minutiöst planerat 70-årsfirande. I samband med högtidlighållandet får Kinas styre skarp kritik från Taiwan.

KINA Den 1 oktober 1949 utropade Mao från podiet på Himmelska fridens torg att Folkrepubliken Kina bildats. 70 år senare förklarar president Xi Jinping att ingen kan stå emot landets fortsatta framsteg.

– Det finns ingen makt som kan hejda det kinesiska folkets och den kinesiska nationens strävan framåt, sade Xi när ett stort evenemang inleddes på Himmelska fridens torg i Peking.

Xi ses som landets mäktigaste ledare sedan Mao Zedong, och bar dagen till ära en uniform som förknippas med den forna kommunistledaren som gick bort 1976. Bredvid sig under firandet hade Xi, som nu är 66 år, tidvis de två företrädare som fortfarande är i livet, 93-årige Jiang Zemin och 76-årige Hu Jintao.

15 000 militärer, samt stridsvagnar och diverse högteknologiska vapen deltar i firandet på torget – en satsning som ska illustrera Kinas väg från ett land märkt av krig och fattigdom till en supermakt och världens näst största ekonomi.

Kritik från Taiwan

Taiwan passar på att fördöma Kinas styre på 70-årsdagen och säger att landet är ett hot mot freden och att det försöker hitta ursäkter för att bygga ut militären.

Kina hävdar att det demokratiska Taiwan tillhör landets territorium.

Under sitt tal vid den stora militärparaden i Peking säger president Xi Jinping att Kina kommer att främja en fredlig utveckling av relationerna med Taiwan och ”fortsätta att sträva efter moderlandets fullständiga återförening”, vilket är vad som gäller för områdena Hongkong och Macau.

Taiwan svarar direkt att landet aldrig kommer att acceptera modellen med ”ett land, två system”.

”Det kinesiska kommunistpartiet har fortsatt med sin enpartidiktatur i 70 år, ett sätt att styra som bryter mot demokratiska värderingar, frihet och mänskliga rättigheter. Det leder till risker och utmaningar för utvecklingen på Kinas fastland”, meddelar det råd som hanterar relationerna med fastlandet.

Stängt i Hongkong

Kina har kritiserat att det från Taiwan kommit uttalanden om stöd för regeringsprotesterna i Hongkong.

– Vi är ett land med demokrati och frihet och vi kommer att visa stöd för alla i världen som strävar efter demokrati och frihet, säger Taiwans president Tsai Ing-Wen i dag.

Mycket av publiciteten kring 70-årsdagen kretsar kring Hongkong. Det kinesiska ledarskapet har gått ut med strängt varnande ord till de tusentals regimkritiker som de senaste månaderna gång på gång fyllt mångmiljonstadens gator i protest mot Pekings hårdnande grepp.

TT-AFP-Reuters