← Till Tidningen Global
Radar

Protester till stöd för fängslad marockansk journalist

Tidigare demonstration till stöd för Hajar Raissouni.

Hundratals personer protesterade under onsdagen utanför Marockos parlament till stöd för den fängslade journalisten Hajar Raissouni. Raissouni dömdes i måndags till ett års för att ha genomgått en abort samt för att ha haft utomäktenskapliga förbindelser.

MAROCKO Demonstranterna som hade samlats i Marockos huvudstad Rabat krävde att Hajar Raissouni ska släppas fri, liksom hennes fästman som också dömts till ett års fängelse, rapporterar Morocco World News.

Demonstranterna krävde även att Raissounis läkare, som dömts till två års fängelse för att ha utfört en abort, ska släppas fri. Både Raissouni själv och läkaren har nekat till att någon abort genomförts.

– Dagens dom är ett svårt slag för kvinnors rättigheter i Marocko. Hajar Raissouni, hennes fästman och sjukvårdspersonalen i det här fallet skulle aldrig ha gripits. Istället för att gripa dem, att offentligt förtala Hajar Raissouni, kränka hennes privatliv och döma henne på orättfärdiga anklagelser borde Marockos myndigheter dra tillbaka domen mot henne och begära hennes omedelbara och villkorslösa frigivning, liksom frigivningen av alla de övriga inblandade i fallet, kommenterade Amnesty Internationals regionalchef för Mellanöstern och Nordafrika, Heba Morayef.

Hajar Raissouni jobbar på dagstidningen Akhbar al-Youm och greps den 31 augusti i år tillsammans med sin fästman Amin Rifaat då de lämnade en läkarmottagning i Rabat. Samtidigt greps en läkare och två andra anställda på mottagningen, anklagade för att ha utfört en abort. Enligt Amnesty International har Raissouni beskrivit i ett brev till sin tidning hur hon under polisens förhör blev utfrågad om sina texter, liksom om en släkting till henne som tidigare var ledare för islamisk rörelse i landet.