← Till Tidningen Global
Radar

Nya klimatsatsningar i Afrika – men mer krävs

Afrikanska utvecklingsbanken satsar för att hjälpa länder att hantera klimatförändringarnas negativa konsekvenser.

Under förra veckans toppmöten i New York utlovade Afrikanska utvecklingsbanken nya stora investeringar för att hantera klimatförändringarnas effekter. Men betydligt större summor kommer att krävas för att bekämpa stor förödelse och fördjupad fattigdom på kontinenten.

KLIMAT Inför många av världens ledare meddelade utvecklingsbankens ordförande Akinwumi Adesina ett antal nya satsningar för att bekämpa den globala uppvärmningen. Dit hör en stärkt satsning på solenergi i regionen Sahel och ett försäkringssystem som ska hjälpa fattiga länder som drabbats av svåra orkaner och andra katastrofer.

– Afrika har blivit missgynnat av klimatförändringarna, men bör inte bli missgynnat när det gäller klimatfinansiering, sade Akinwumi Adesina vid en pressträff i FN-högkvarteret.

Han meddelade att Afrikanska utvecklingsbanken kommer att fördubbla organets klimatfinansiering från och med nästa år, i syfte att hjälpa länder att hantera torka, stigande havsnivåer och andra effekter av den globala uppvärmningen. Banken ska även bidra i arbetet för att samla in 250 miljoner dollar som ska hjälpa länder att teckna försäkringar mot extrema väderfenomen som annars riskerar att slå mycket hårt mot deras ekonomier.

– De fattiga länderna orsakade inte klimatförändringarna, slog Akinwumi Adesina fast.

Utvecklingsbanken har även avsatt ytterligare 20 miljoner dollar till solkraftsprojektet ”Desert to Power”, som syftar till att ge en kvarts miljard människor tillgång till förnybar el, inklusive 90 miljoner som tidigare stått helt utan el.

Satsningen ska genomföras i regionen Sahel – som sträcker sig över Senegal, Nigeria, Mauretanien, Mali, Burkina Faso, Niger, Tchad, Sudan, Etiopien, Djibouti och Eritrea.

Samtidigt påpekade Akinwumi Adesina att den afrikanska kontinenten är i behov av mellan 7 och 15 miljarder dollar om året för att kunna finansiera de åtgärder som krävs för klimatanpassning.

Under förra veckans möten i FN:s högkvarter uttryckte många, däribland FN:s generalsekreterare Antonio Guterres och den svenska klimataktivisten Greta Thunberg, sin oro över att världens länder är så långt ifrån målsättningarna om att minska utsläppen av växthusgaser.

FN-chefen sade även att mycket mer måste göras för att de globala utvecklingsmålen ska kunna uppfyllas till 2030.

– Låt oss tala klarspråk – vi är långt ifrån där vi borde vara. Vi är inte på rätt väg. Arbetet för att uppnå målen undermineras av dödliga konflikter, klimatkrisen, könsbaserat våld och långlivade orättvisor, underströk Antonio Guterres.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV