← Till Tidningen Global
Radar

Pakistans Khan varnar för blodbad i Kashmir

Pakistans premiärminister Imran Khan under sitt tal i FN:s generalförsamling i fredags.

Pakistans premiärminister Imran Khan skruvar upp tonläget i konflikten med Indien om Kashmir. Khan anklagar grannlandet för att förbereda för ett blodbad i regionen.

PAKISTAN/KASHMIR Han varnar också för att konflikten kan eskalera till ett fullskaligt krig – med risk för användning av kärnvapen.

– Om ett konventionellt krig bryter ut mellan de två länderna kan vad som helst hända, sade Khan i ett känsloladdat tal i FN:s generalförsamling i fredags.

Han konstaterade att Pakistan som är betydligt mindre än Indien i så fall skulle behöva slåss för sitt liv.

– Och när ett kärnvapenutrustat land slåss till slutet får det konsekvenser långt utanför dess gränser, sade Khan.

Indien har ökat sin militära närvaro rejält i den indiska delen av Kashmir, som har muslimsk majoritet. Tusentals människor har gripits, kraftiga begränsningar av rörelsefriheten har införts och internet- och mobiltrafik har stängts ner. Enligt Indien är åtgärderna nödvändiga för att återställa ordningen. Landet anklagar Pakistan för att finansiera och utrusta beväpnade grupper i området.

Khans FN-tal stod i bjärt kontrast till den indiska premiärministern Narendra Modis en timme tidigare. Den hindunationalistiske ledaren fokuserade på att beskriva inrikespolitiska framgångar och gjorde endast en vag hänvisning till terrorism, vilket kunde tolkas som en påminnelse om anklagelserna mot Pakistan.

Kashmir har varit delat mellan Indien och Pakistan sedan länderna blev självständiga från Storbritannien 1947. Båda gör anspråk på hela territoriet.