← Till Tidningen Global
Radar

Manifestation mot våld mot samer i Norge

Den samiska flaggan.

Förra helgen blev en man i samedräkt nerslagen. Nu har manifestationer mot våld mot samer genomförts i Norge.
Jag har gråtit tillräckligt över vad Norge gjorde mot den samiska befolkningen, säger Kristin Røymo som talade i Tromsø.

NORGE Flera samiska organisationer anordnade på lördagen manifestationer under parollen ”Gákterámis”, som betyder stolthet över den samiska dräkten. Anledningen är händelsen förra helgen då 21-årige Jon-Richard Sommernes blev misshandlad av en man som sade att han ”hade lust att slå en same”, rapporterar NRK.

Sommernes hade högtidsdräkten på sig vid sin systers bröllopsfest. Utanför festlokalen i Tromsø blev han nerslagen. Den berusade angriparen greps av polisen.

En rapport från 2018 slår fast att personer med samisk bakgrund löper större risk än andra att utsättas för våld. Kristin Røymo från Arbeiderpartiet, ledande politiker i Tromsø, säger vid manifestationen att det är dags att ta itu med våldet mot samer.

Jon-Richard Sommernes var också på plats, iklädd den samiska dräkten.

– Det var inte lätt att ta på den i dag, men jag ska inte sluta med att använda den, säger han till NRK.

Hans mor Mona Amundsen hade tagit initiativ till en manifestation i Honningsvåg. Hon uppmanar människor att visa sig ute i den traditionella klädseln.

– Jag kan aldrig tänka mig att någon som går i folkdräkt blir hetsad, men när vi går i samedräkt är det helt annorlunda, säger hon.

TT