← Till Tidningen Global
Radar

Ingen ska lämnas i sticket vid abortdemo

För åttonde året i rad arrangerade Abortion Rights Campaign en aborträttsdemonstration i anslutning till Internationella aborträttsdagen i Dublin på Irland. Årets tema var att ingen ska lämnas i sticket med hänvisning till att aborträtten fortfarande inte gäller alla på ön.

IRLAND ”66,4 percent, remember who you represent” ropade demonstranterna samtidigt som de passerade den historiska byggnaden General Post Office på O’Connell Street i Dublin i lördags. Slagordet är en referens till den andel som i förra årets folkomröstning röstade för att det åttonde tillägget i grundlagen skulle tas bort, och därmed göra det möjligt att införa fri abort i landet. Andra slagord var krav på separation mellan kyrka och stat liksom ”min kropp, mitt val”.

Abortion Rights Campaign (Arc) har arrangerat årliga demonstrationer sedan organisationens bildande 2012 och har gått i bräschen för en förändrad aborträtt i såväl republiken Irland som Nordirland. Förra året var de en av organisationerna som planerade ja-sidans kampanj inför folkomröstningen. Men trots att abort sedan årsskiftet är legaliserat till och med den tolfte veckan återstår flera frågor att lösa, menar Arc.

Bland annat handlar det om kravet på tre dagars väntetid från att en person söker abort och till dess att den får utföras. Väntetiden och det faktum att abort är betydligt mindre tillgängligt i mindre städer och på landsbygden kan ställa till problem för många kvinnor som tvingas ta ledigt från sina jobb och som riskerar bli för långt gångna i graviditeten för att kunna göra medicinsk abort. För kvinnor med lägre inkomster samt asylsökande kan detta innebära stora problem. Arc menar många kvinnor fortfarande tvingas resa för att kunna få abort, om än inte med flyg till England så med buss och tåg till större städer.

I Nordirland är abort fortfarande förbjudet förutom i vissa begränsade fall.
Detta ska dock ändras inom kort då det brittiska parlamentet har röstat igenom en lag som kommer att utsträcka den övriga brittiska aborträtten till Nordirland den 21 oktober, om inte Nordirlands lokala parlament och regering återbildas innan dess.

Bella Frank