← Till Tidningen Global
Radar

Ingen fred utan rättvisa

Bernice King, som är v dottern till Martin Luther King, sade att fred är något som måste eftersträvas varje dag.

Under förra veckan träffades ett stort antal ungdomar och 30 mottagare av Nobels fredspris – individer och organisationer – i den mexikanska staden Merida. Det samlande budskapet från mötet var att ingen verklig fred är möjlig utan verklig rättvisa.

RÄTTVISA På plats tillsammans med 1 200 ungdomar var bland andra Colombias förra president Juan Manuel Santos, Sydafrikas tidigare president F.W. De Klerk, samt deras tidigare motsvarigheter Lord David Trimble från Nordirland och Lech Walesa från Polen.

Bland de kvinnliga deltagarna fanns Rigoberta Menchu Tum som fick fredspriset för sitt arbete för urfolks rättigheter, Jody Williams, som fick sin utmärkelse för sin kamp mot landminor, Shirin Ebadi, som mottog priset för sitt arbete för kvinnors och barns rättigheter samt Tawakkol Karman från Jemen och Leymah Gbowee från Liberia.

Under samtalen lyfte Jody Williams fram de enorma inkomstskillnader som finns i världen och uppmanade till en fullständig omstrukturering av världens socioekonomiska ordning.

Lord David Trimble påpekade att konflikter fortfarande rasar i många av världens regioner – samtidigt som han varnade för att handelskonflikten mellan USA och Kina riskerar att få allvarliga ekonomiska konsekvenser.

Kailash Satyarti, som fick Nobels fredspris för sitt arbete för barns rättigheter, varnade för en utveckling där en allt större del av tekniken kontrolleras av ett fåtal jätteföretag, och uppmanade till en mer demokratisk teknikutveckling.

Bernice King, som är vd för King Center och den yngste dottern till fredspristagaren Martin Luther King, vände sig till alla deltagare:

– Ni är alla passionerade anhängare av förändringar i världen. Alla vill vi ha fred, men det är något som måste eftersträvas varje dag, sade hon.

Vid en avslutande ceremoni slog deltagarna fast att mänskliga rättigheter inte är förhandlingsbara. Och i en gemensam deklaration underströks att ”så länge som grundläggande rättigheter kränks och grov korruption, våld, extrem fattigdom, orättvisor, rasism, modernt slaveri, människohandel och diskriminering existerar kan inte verklig fred uppnås”, samt att ”verklig fred går inte att särskilja från verklig rättvisa”.