← Till Tidningen Global
Energi

Gretas röst hörs över hela världen

Global Green är miljöorganisationernas läger på Irlands största musikfestival Electric Picnic.

På Irlands största festival Electric Picnic ekade Greta Thunbergs ord från stora scenen. Inne på festivalområde ligger lägret Global Green, där ett fyrtiotal miljöorganisationer och föreningar håller till för elfte året i rad – och Greta är närvarande här också.
Davie Philip är samordnare för Global Green och har varit med och startat en av Irlands största och äldsta ekobyar, Cloughjordan Ecovillage. I skiftet augusti-september hölls Electric Picnic för 16:e gången.

Vad är Global Green?

– Global Green är en mobil ekoby. Vi är över tre hundra personer från olika organisationer som kommer samman för att visa hur vi kan arbeta med hållbarhet genom lokal mat- och energiproduktion. Men framför allt vill vi visa hur vi kan göra det med en community approach och lokala samarbeten.
Tanken med Global Green är att skapa ett utrymme för gemenskap kring hållbarhet på festivalen, en plattform för att nätverka mellan organisationer och en brygga för att nå ut till massorna.

– Det handlar om att kommunicera viktiga frågor i en sällskaplig atmosfär. Det kan vara svårt att prata om kritiska frågor på festivaler så vi ville skapa ett utrymme för det.

Tanken med Global Green är att skapa ett utrymme för samtal, utbyte av idéer och samarbete för hållbarhet
Tanken med Global Green är att skapa ett utrymme för samtal, utbyte av idéer och samarbete för hållbarhet. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Gränsöverskridande möten

Philip ser festivaler som miniatyrversioner av samhället, där status plötsligt förlorar betydelse, vilket gör dem till viktiga gränsöverskridande mötesplatser. Det skapar unika tillfällen att nå ut till stora mängder människor, såväl som för redan existerande nätverk att knyta nya kontakter och lägga fram gemensamma strategier.

För tio år sedan var Global Green ett litet tält i ett av de många områdena på festivalen, men har sedan tio år tillbaka växt till ett eget område med matvagnar, informationstält, scener, en liten trädgård och bekväma sittplatser. De olika tälten på området inhyser ofta flera olika föreningar som gått samman.

– Intresset har ökat, folk känner att ämnet är mer relevant, säger Philip.

Ny ledare för miljörörelsen

I år har Extinction Rebellion fått ett extra stort utrymme med ett eget tält.

– Vi ville förstärka deras budskap genom att ge dem mer plats i år eftersom de på väldigt kort tid har blivit ledare för den globala miljörörelsen, säger Philip.

Nytt för i år är också att hundra klimataktivister finns på plats på festivalområdet och campingarna. Deras uppdrag är att sprida kunskap och starta samtal om klimatet. Fältvolontärernas ingång är att Irlands regering nyligen har utropat klimatnödläge och de går därför runt och ställer frågor om hur människor upplever situationen, om de anser att regeringen gör tillräckligt och om de anser sig ha tillräckligt med information om hur de ska agera. En överväldigande majoritet har svarat att de är väldigt bekymrade över klimatkrisen, att de inte anser att regeringen gör tillräckligt för att hantera situationen och att de själva inte vet hur de ska agera. Alla svar sammanställs och kommer användas av den irländska miljörörelsen för att sätta press på regeringen att vidta mer rigorösa åtgärder för klimatet.

Hävstång för agerande

Global Greens närvaro på Electric Picnic har också betydelse för festivalens egna miljöarbete.

– Vi arbetar tätt tillsammans med de olika miljöorganisationerna för att bli bättre ur ett hållbarhetsperspektiv, och vi välkomnar alla gröna initiativ, säger Vikki Chapman, som är festivalens hållbarhetssamordnare.

– Festivaler är ju ofta företagsdrivna, sponsrade av stora märken som Heineken och teleoperatörer, det är business as usual, så det är viktigt att vi också är här, säger Davie Philip. Eftersom festivalen vill förbättra sitt anseende som en miljövänlig festival kan vi använda det som hävstång för att de ska införa åtgärder som är hållbara på riktigt och som faktiskt minskar deras avtryck.

Varför tror du att Greta har blivit så stor internationellt och på Irland?

– Jag tror att det beror på att hon är kortfattad. Hon säger det hon vill säga utan att sväva ut, som det gärna kan bli när man pratar om komplicerade frågor. Det är som i sagan Kejsarens nya kläder, där Greta är den som påpekar att kejsaren är naken. Hon får folk att vakna till, säger Philip.

I mars i år deltog över 16 000 människor, mestadels ungdomar, i skolstrejken Fridays for future på Irland. 

Det engelska bandet The 1975 bjöd in Greta Thunberg att spela in en essä på deras senaste album ”Notes on a conditional form” som släpptes i juli i år
Det engelska bandet The 1975 bjöd in Greta Thunberg att spela in en essä på deras senaste album ”Notes on a conditional form” som släpptes i juli i år. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Definierande tidpunkt

– Det är spännande tider att leva. Jag tror att 20-talet, som vi snart träder in i, kommer bli en definierande tid för vår art, säger Philip. De som tror att saker och ting kommer fortsätta om de varit kommer bli besvikna. Men oavsett om vi agerar eller inte står vi inför stora förändringar. Då kommer det vara viktigt att inte vara beroende av långa handelskedjor, och när människor förstår sin sårbarhet och inser behovet av att stärka den lokala resiliensen kommer det hända mycket.

Han tror att några märkliga väderchocker räcker för att folk ska förstå att det behövs en starkare koppling till våra ekosystem och att vi behöver stärka dem.

– Vi behöver inget Hopium, säger Philip och refererar till hopp som en falsk drog som får oss att känna oss bättre.

– Antingen förändrar vi oss eller så gör vi det inte.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV