← Till Tidningen Global
Radar

Få ser ut att ha röstat i Afghanistan

En kvinna röstar i en vallokal i huvudstaden Kabul.

Bara omkring en femtedel av de röstberättigade verkar ha röstat i presidentvalet i Afghanistan – en kraftig nedgång från det senaste valet.

AFGHANISTAN Totalt kunde 9,7 miljoner människor rösta i lördagens val, det fjärde sedan talibanregimen störtades 2001. Men bara drygt två miljoner människor gick till vallokalerna, uppger en talesperson för valmyndigheten för nyhetsbyrån Reuters, efter löfte om anonymitet.

I det senaste presidentvalet 2014 röstade omkring sju miljoner afghaner. Det valet följdes av anklagelser om valfusk och oegentligheter inom valmyndigheten.

Präglats av hotbild

Valet utgör ett test för president Ashraf Ghanis regering – om den kan upprätthålla landets demokratiska system under hård press från den islamistiska talibanrörelsen.

Redan före helgen pekade mycket på att valdeltagandet skulle bli lågt, och att afghaner inte vågade gå till vallokalerna av rädsla för attacker. Talibanerna hade inför valdagen varnat folk för att gå och rösta, och hotat med dåd mot vallokalerna. Tiotusentals soldater såg till att valet gick relativt lugnt till, men explosioner inträffade ändå på flera platser.

På lördagskvällen kidnappades minst åtta personer som arbetade i en vallokal i Parwan-provinsen i centrala Afghanistan och förhandlingar pågår för att få dem fria.

Minst 400 våldsdåd har skett i samband med valet, även om de flesta var relativt småskaliga, enligt analytiker på Afghanistan Analysts Network, en Europabaserad organisation som verkar med stort ekonomiskt stöd från Sverige.

Också ett ointresse

”Valdeltagandet verkar ha hämmats inte bara av talibanhoten, utan också av ett ointresse bland väljarna”, meddelar två analytiker från organisationen.
De noterar att valet också drabbats av tekniska problem: biometrisk utrustning som inte fungerat, ofullständiga röstlängder och valmaterial som skickats till fel plats.

I valet ställde 18 kandidater upp. Men den verkliga striden står mellan två huvudrivaler – sittande president Ashraf Ghani och chefsminister Abdullah Abdullah.

De preliminära valresultaten väntas inte ha blivit sammanställda förrän i mitten av oktober, och de slutgiltiga först i början av november.