← Till Tidningen Global
Radar

Apa med mänskliga rättigheter får nytt hem

Sandra i sitt tidigare hem i Buenos Aires djurpark.

Orangutangen Sandra – som för ett antal år sedan blev världsberömd som den första icke-mänskliga varelsen med mänskliga rättigheter – har nu äntligen lämnat Argentina och ska få ett nytt hem i den amerikanska delstaten Florida, skriver BBC.

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER 33-åriga Sandra anlände till Kansas i fredags, där hon ska genomgå ett antal tester innan hon flyttas till ett center för stora apor i Florida. I parken på 40 hektar får hon dela hem med omkring 20 andra apor som befriats från djurparker, cirkusar och privat ägo, bland dem celebra gäster som Michael Jacksons chimpans Bubbles.

– Vi ser fram emot att träffa henne, hon är en underbar orangutang, säger centrets grundare Patti Ragan till BBC.

Sandra föddes i fångenskap i dåvarande Östtyskland och såldes sedan till Buenos Aires zoo i Argentina 1995. Hon gjorde sig känd som en blyg apa som försökte gömma sig från besökarnas blickar under en filt.

I en banbrytande dom 2014 slog en argentinsk domstol fast att Sandra hållits olagligen inspärrad. Djurrättsaktivisternas advokater pläderade för att även om hon inte är en mänsklig varelse, så har hon känslor. Därför bör hon, i juridisk bemärkelse, betraktas som en person snarare än ett ting, och därför med rätt till vissa friheter. Domstolen gick på aktivisternas linje. För två år sedan godkändes sedan hennes förflyttning till USA, men resan försenades av byråkratiska skäl.

Patti Ragan hoppas att den stora uppmärksamheten kring fallet inte ska påverka Sandra alltför mycket, och att man ska arbeta för att hon ska kunna anpassa sig.

– Vi vill bara att hon ska få lugn och ro när hon kommer hit.