← Till Tidningen Global
Zoom

Brittiska parlamentet öppnat igen

House of Commons, Underhuset, är den ena kammaren i det brittiska parlamentet.

Det brittiska parlamentet öppnades igen under onsdagen efter att landets högsta domstol beslutat att Boris Johnsons stängning av parlamentet under fem veckor var olagligt. Johnson, som varit premiärminister i bara två månader, är allt mer pressad. Jeremy Corbyn har uppmanat honom att avgå och bli den ”kortast sittande premiärministern” någonsin. Johnson svarade med att utmana parlamentet att antingen ”störta” honom eller låta honom leverera brexit.

STORBRITANNIEN Boris Johnson sade i underhuset under onsdagen att parlamentet antingen skulle gå åt sidan eller gå vidare med ett misstroendevotum, för att möta väljarna i ett nyval. Om ett misstroendevotum inte läggs fram menar Johnson och den brittiska regeringen att den utgår ifrån att parlamentet stöder Johnsons plan för brexit, samt att ett andra försök att stänga parlamentet inte är uteslutet.

Det var i förra veckan som förhandlingar öppnades i landets högsta domstol för att avgöra om stängningen av parlamentet under en ovanligt lång tid om fem veckor, samtidigt som landet står inför en allvarlig kris, var laglig eller ej. På tisdagen gav högsta domstolen ett enhälligt beslut om att Johnson hade agerat fel då han bett drottning Elizabeth II om att suspendera parlamentet.

”Premiärministerns råd till hennes majestät var olagligt, ogiltigt och utan effekt” skriver rätten i domslutet och menar att Johnsons agerande lett till att hindra parlamentet från att fullgöra sina uppgifter. Rättens ordförande Lady Hale sade att ”effekten av [ajournerandet] på demokratins grunder var extrem” samt att regeringen inte hade gett någon förklaring till varför den gjort uppehållet så lång, rapporterar BBC.

Enligt BBC:s rättsexpert Clive Coleman är domstolens beslut ”konstitutionell och politisk dynamit”.

Rättens domslut en smocka

För Boris Johnson som i årtionden pratat om hur odemokratiskt EU är, i flera år talat om hur odemokratiskt ett utträdesavtal som inte sätter käppar i hjulet för det nordirländska fredsavtalet är, är rättens domslut en smocka. Både vad gäller rättens formuleringar och det faktum att sifforna i högsta domstolen var 11–0 emot Johnson. Boris Johnson har agerat odemokratiskt och hindrat sitt eget parlament, det som genom EU-utträdet ska återfå makten, att utföra sina uppgifter.

Boris Johnson har hävdat att det långa parlamentariska uppehållet – som vanligtvis brukar vara i omkring en vecka – inte har något med brexit att göra och högsta domstolen har också betonat att deras beslut inte berör själva brexitfrågan. Boris Johnson hävdar dock efter domslutet att det spelar dem som vill stoppa brexit i händerna:

– Det finns många människor som vill omintetgöra brexit. Det finns många som helt enkelt vill stoppa landet från att lämna EU och vi har ett parlament som inte klarar av att ajourneras, som inte vill ha ett val, och jag tycker det är dags att vi flyttar oss framåt, sade Boris Johnson i en kommentar från New York där han befann sig för att delta på FN-toppmötet som pågår där.

Väl tillbaka i parlamentet var han tydligare och menade att högsta domstolen inte skulle ha beslutat i en politisk fråga.

Krav på avgång

Labours reaktion på tisdagens domslut var att kräva att Johnson omedelbart avgår. Labours partikongress har just avslutat i Brighton och i ett kort uttalande till kongressen uppmanade Labour-ledaren Jeremy Corbyn Boris Johnson att ”reflektera över sin post” och bli landets ”kortast sittande premiärminister” någonsin. Liberaldemokraternas ledare Jo Swinson har sagt att Johnson inte är lämpad för premiärministerposten och att han borde avgå:

– Det här bekräftar vad vi redan visste – Boris Johnson är inte lämpad för premiärministerposten. Han har vilselett drottningen och landet, olagligen tystat folkets representanter, kommenterade hon på tisdagen, rapporterar the Irish Times.

Även Scottish National Party (SNP) menar att Johnson bör avgå:

– Oppositionen måste göra sitt jobb – vi måste avsätta honom och vi måste göra det genom att lägga fram ett förslag om misstroendevotum som skulle leda till ett parlamentsval, säger Ian Blackford, SNP:s gruppledare i Westminster till BBC.

Boris Johnson har sagt att han hellre dör i ett dike än ber EU om ytterligare tid för att få till stånd ett utträdesavtal. Men hans alternativ är få. Parlamentet antog, innan det nu ogiltigförklarade ajourneringsbeslutet, lagen the Benn Act för att tvinga Boris Johnson att begära en förlängning av artikel 50 innan den 19 oktober om inget avtal förhandlats fram innan dess.

Förhindra hård gräns

Därför måste han trolla fram ett avtal som å ena sidan är så likt backstop-lösningen vars syfte bland annat är att förhindra en hård gräns mellan Irland och Nordirland, en lösning han avfärdat som antidemokratisk, så att EU kan gå med på det. Å andra sidan måste det vara så olikt backstoplösningen så att de nordirländska unionisterna i Democratic Unionist Party går med på det.

Johnsons halmstrå, nyval, skulle mycket väl kunna leda till ett nytt dödläge, och Labour vill inte gå med på nyval förrän EU-utträdet skjutits upp. Han skulle också kunna försöka hitta kryphål i the Benn Act alternativt få igenom ny lagstiftning.

Han har inte mycket tid på sig. EU har nu signalerat att ett förslag på avtal måste bli klart om en dryg vecka för att kunna förberedas inför EU-toppmötet den 19 oktober. Och om dessa många om lyckas, så kvarstår svårigheten att få igenom det i det brittiska parlamentet som hittills röstat ner avtal efter avtal. Intensiva veckor är att vänta.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV