← Till Tidningen Global
Radar

Amazonas förstörs inte av bränder enligt Bosonaro

Brasiliens president Jair Bolsonaro talade inför FN:s generalförsamling på tisdagen.

Brasiliens president Jair Bolsonaro säger att Amazonas inte alls förstörs av bränder och kallar under FN-toppmötet i New York sina kritiker för kolonialister.

Bolsonaro var en av de ledare som talade under FN-toppmötet på tisdagen och han passade även på att hylla USA:s president Donald Trump som han säger respekterar Brasiliens självbestämmande.
– Amazonas varken ödeläggs eller förstörs av bränder. Medier ljuger, sade Bolsonaro under sitt anförande, som pågick i 32 minuter.

Det är mer än dubbelt så lång tid som de 15 minuter som varje ledare egentligen får tala i generalförsamlingen.
– Det är ett fel att säga att Amazonas är mänsklighetens arv, och en missuppfattning som bekräftas av forskare att säga att våra Amazonasskogar är världens lungor, fortsatte han.

Bolsonaro passade även att ge en känga till Frankrike, då han sade att ett av länderna under G7-mötet nyligen ”vågade sig på att föreslå sanktioner mot Brasilien utan att ens lyssna på Brasilien”. Både Frankrike och Irland har hotat med att blockera ett handelsavtal mellan EU och sydamerikanska länder, där Brasilien dominerar, på grund av Bolsonaros miljöpolitik.

Frankrikes president Emmanuel Macron svarade Bolsonaro senare på tisdagen med att säga att planeten har ett ”gemensamt intresse” i Amazonas på grund av jätteregnskogens viktiga roll för klimatet.
– Jag kommer aldrig att stödja en ledare som ifrågasätter vetenskapliga fakta, sade Macron.

Trots vad Bolsonaro säger finns det inte några officiella uppgifter som bekräftar att bränderna i Amazonas skulle vara under kontroll.
Avskogningen i Amazonas har nästan fördubblats under årets första åtta månader, jämfört med samma period 2018. Delvis beror det på årets omfattande skogsbränder.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV