← Till Tidningen Global
Radar

Ord om fred i laddad region

Irans president Hassan Rohani.

Närvaron av utländska styrkor skapar osäkerhet i regionen kring Persiska viken, säger Irans president Hassan Rohani. Vårt syfte är att avskräcka och försvara, är USA:s utrikesminister Mike Pompeos svar. Båda två säger sig vilja sträva efter fred.

USA/IRAN Iran ska presentera en regional samarbetsplan för fred inför FN, säger president Hassan Rohani.

– I detta känsliga och betydande historiska ögonblick meddelar vi våra grannar att vi sträcker ut handen i vänskap och broderskap, säger han.

Rohani uppmanar dock andra länder i regionen att ”hålla sig borta”.

– De borde inte göra vår region till platsen för en vapenkapprustning.

USA meddelade nyligen att soldater och militär utrustning ska skickas till Saudiarabien. Det sker med anledning av förra helgens angrepp mot saudiska oljeanläggningar, då halva landets oljeproduktion slogs ut.

"Vill undvika krig

Attackerna har spätt på spänningarna mellan länderna. De jemenitiska Huthirebellerna har sagt sig ligga bakom angreppet. Men USA lägger skulden på Iran, som nekar till all inblandning.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo säger att en ökad militär närvaro i området inte syftar till att trappa upp konflikten.

– Vårt uppdrag är att undvika krig, säger Pompeo till tv-kanalen Fox News.

– Vi placerar ytterligare styrkor i regionen i syfte att avskräcka och försvara.
Saudiarabien vill se en fredlig lösning.

Fredlig lösning

Men om utredningen av förra veckans attack visar att den skedde från iranskt territorium kommer det att ses som en krigshandling, säger landets minister med ansvar för utrikesfrågor, Adel al-Jubeir.

– Vi håller Iran ansvarigt för att robotarna och drönarna som avfyrades mot Saudiarabien var tillverkade i Iran och levererades av Iran, säger han till CNN.

– Men ingen vill ha krig. Alla vill ha en fredlig lösning och resultatet måste bli ett slut på Irans aggressiva politik.