← Till Tidningen Global
Radar

Människorättadvokat Mahienour El Masry gripen

Mahienour El Masry.

Åtminstone 220 personer har gripits i Egypten sedan protester utbröt i fredags i flera städer med krav på president Abdel Fatah al-Sisis avgång. En av de som har fängslats är människorättsadvokaten Mahienour El Masry som greps i Kairo i helgen.

EGYPTEN Den egyptiska människorättsadvokaten och aktivisten Mahienour El Masry greps på söndagen utanför ett av landets säkerhetsfängelser i huvudstaden Kairo. Enligt uppgifter till den egyptiska tidningen Mada Masr greps hon av civilklädda poliser då hon var på plats för att ta reda på mer information om gripanden som skedde under helgen.

Hon är en av hundratals personer att gripas i Egypten efter att protester bröt ut i fredags mot landets president Abdel Fatah al-Sisi med krav på hans avgång. El Masry befann sig vid fängelset för att bland annat bistå en advokatkollega som hade gripits ett par dagar tidigare. El Masry har tidigare fängslats vid flera tillfällen för sitt arbete som advokat, och som aktivist.

Protesterna i förra veckan är de första mer omfattande i landet på ett par år – det råder i princip ett demonstrationsförbud sedan några år tillbaka. Den ickestatliga organisationen the Egyptian Commission for Rights and Freedom (ECRF) säger att åtminstone 220 personer gripits i såväl Kairo som Suez, Alexandria och Giza bland annat:

– Vi fortsätter att få fall dygnet runt, säger Mohamed Lotfy som arbetar på ECRF till the Guardian och fortsätter:

– Jag tror inte att kravallpolis och inrikesministeriet hade räknat med protester av den här storleken.

Protesterna bröt ut efter att både al-Sisi och militären anklagats för omfattande korruption av affärsmannen Mohamed Ali som tidigare var entreprenör för militären. Han befinner sig i exil i Spanien och har den senaste tiden lagt ut filmer på sociala medier där han riktat detaljerade anklagelser om korruption mot al-Sisi och militären, bland annat för att ha använt statliga pengar för skrytbyggen.

Mahienour al-Masry dömdes 2014 till två års fängelse för att ha arrangerat en icke tillståndsgiven protest i samband med rättegången mot två polismän som anklagades för att ha dödat Khaled Said. Khaled Said torterades och misshandlades till döds 2010 efter att ha gripits och hans död var en av de utlösande faktorerna till protesterna 2011 som ledde till dåvarande presidenten Hosni Mubaraks fall.