← Till Tidningen Global
Radar

Lugn ”stormning” av Area 51

Människor samlades utanför Area 51 i Nevada efter vad som började som ett skämt på Facebook.

Över 3 000 personer samlades i går utanför den hemliga försvarsanläggningen Area 51 i USA. Fem personer greps, men den befarade stormningen av området uteblev.

USA Tre greps misstänkta för olaga intrång, en greps för sedlighetsbrott efter att ha urinerat offentligt och ytterligare en greps för en alkoholrelaterad incident.

Det hela började som ett skämt på Facebook om att invadera den mytomspunna amerikanska militäranläggningen i Nevada för att ”se utomjordningarna”. Men när två miljoner visade intresse för evenemanget fick myndigheterna slå larm och uppmana folk att inte göra intrång.

"Befria E.T:"

Men tillställningen, som väntas pågå hela helgen, har snarare blivit lite av en festival, med folk utklädda till aliens, i orangea rymddräkter och foliehattar. Någon bar en t-shirt med texten ”Befria E.T. från regeringen”. Kända Youtubeprofiler, som en vid namn Atozy, har också tagit sig till platsen.

– Ett gäng människor i knäppa utklädnader som står utanför en militärbas, vem skulle vilja missa det? Det är en grej som bara händer en gång i livet, säger han.

Armén hade gått ut med stränga order om att inte göra intrång på området, som används för flygplanstester. Man tycktes dock ta det hela med ro:

– Folk är bara här för att kolla vad som händer. De vill ha kul, säger sergeant Orlando Guerra.

Den lokale polischefen Kerry Lee instämmer.

– Jag vill inte jinxa mig själv, men än så länge har det gått ganska bra, säger han.

Många myter

49-årige Ed Callahan hade kört från Kalifornien för att delta i händelsen. Han beskrev stämningen som lugn och var glad över att anstormningen på tiotusentals personer inte blev verklighet.

– Det här är ingen vild, galen grej, säger han.

Area 51 har länge omgärdats av myter och konspirationsteorier. En vanlig sådan är att området egentligen är ett ställe där regeringen gömmer utomjordiska farkoster och kvarlevor av utomjordingar som kraschat på vår planet.