← Till Tidningen Global
Radar

Trump häver Kaliforniens utsläppsrätt

USA:s president Donald Trump har upphävt delstaten Kaliforniens rätt att sätta egna, tuffare, nivåer för hört mycket utsläpp fordon får göra.

USA:s president Donald Trump har upphävt delstaten Kaliforniens rätt att sätta egna, tuffare, nivåer för hur mycket utsläpp fordon får göra.

Beskedet kommer efter att delstaten träffat ett avtal med två stora fordonstillverkare om att producera mer bränsleeffektiva bilar för USA-marknaden.

Trump skriver på Twitter att hans regering ”häver Kaliforniens federala dispenser om egna nivåer i syfte att producera mycket billigare bilar för konsumenterna, samtidigt som att bilarna blir rejält SÄKRARE”.

Trump hävdar också att beslutet kommer att innebära fler jobb och han skriver att det i själva verket är väldigt liten skillnad mellan Kaliforniens utsläppsnivåer och USA:s nya nationella nivåer.

Kaliforniens guvernör Gavin Newsom, som är demokrat, har redan tidigare sagt att han kommer att driva frågan vidare rättsligt och han har anklagat Trumpadministrationen för att ägna sig åt en ”politisk vendetta”.

TT-AFP