← Till Tidningen Global
Radar

Guaidós andreman frisläppt

Venezuelas nationalförsamling under tisdagen.

Venezuelas regering har släppt en av landets mest profilerade oppositionspolitiker, som har suttit inspärrad i fyra månader. Frisläppandet är en del av ett avtal mellan regeringen och delar av oppositionen.

VENEZUELA Edgar Zambrano, den venezuelanska nationalförsamlingens förste vicepresident och oppositionsledaren Juan Guaidós andreman, är släppt ur militärfängelse. Det uppger landets riksåklagare Tarek William Saab.

Zambrano greps i maj under dramatiska former och har sedan dess suttit frihetsberövad. Han var då en av 15 högt uppsatta politiker som fängslades för att ha stött oppositionsledaren Juan Guaidó misslyckade försök att med hjälp av ett 30-tal militärer ta makten i landet i april.

Ska bryta bojkott

Saab säger i ett uttalande att regeringen bad högsta domstolen om ett frisläppande efter överenskommelser mellan regeringen och delar av oppositionen.

I måndags nådde president Nicolás Maduros regering en överenskommelse med en grupp mindre oppositionspartier – dock inte Guaidós Voluntad Popular – där det ingick att fängslandet av politiska fångar skulle ses över.

Tanken är också att ledamöter från Maduros socialistparti efter tre års bojkott ska återvända till nationalförsamlingen, som man förlorade kontrollen över i valet 2016. Detta för att fördjupa dialogen med oppositionen, enligt Maduros regering.

Samtal avbrutna

Dessutom lovar man att reformera valkommissionen, som oppositionen anser är lojal med socialistpartiet.

Uppgifterna om överenskommelsen kom bara några timmar efter det att Juan Guaidó konstaterade att förhandlingar mellan den del av oppositionen som han företräder och regeringen är över. Samtalen, som inleddes i Oslo och senare fortsatte på Barbados, avbröts av Maduro i augusti som reaktion på nya amerikanska sanktioner mot hans regering.

Guaidó utropade sig i januari till interimspresident i Venezuela och har erkänts av flera länder med USA i spetsen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV