← Till Tidningen Global
Radar

Demonstranter ska hållas borta från Alger

Algeriets expresident Abdelaziz Bouteflika och arméchefen Ahmed Gaïd Salah.

Militären i Algeriet har beordrat polisen att stoppa personer från delar utanför Alger att ta sig in i huvudstaden för att demonstrera.

ALGERIET  – Jag har instruerat det nationella gendarmeriet att hantera dessa åtgärder med fasthet, säger general Ahmed Gaïd Salah.

I våras gav president Abdelaziz Bouteflika efter för trycket och avgick. Men stora demonstrationer har fortsatt med motiveringen att det politiska systemet är korrupt. Demonstranterna har krävt att även den elit som omgav ex-presidenten och som ännu behåller greppet ska lämna sina poster.

Arméchefen Ahmed Gaïd Salah har flera gånger varnat demonstranterna.

Ett presidentval utlystes till den 4 juli, men sköts sedan upp med motiveringen att det råder brist på kandidater. I söndags sade sedan interimspresidenten Abdelkader Bensalah i ett tv-sänt tal att valet ska hållas den 12 december.

Enligt Ahmed Gaïd Salah ska polisen stoppa och beslagta fordon som används för att transportera demonstranter och ägarna ska bötfällas. Åtgärden siktar enligt generalen in sig på aktörer som har ”dåliga avsikter” och som vill utnyttja landets rörelsefrihet till att ”störa den civila ordningen”.

TT-AFP