← Till Tidningen Global
Radar

Skolflicka begick självmord efter att ha hånats för mens

Undugu school i Nairobi, Kenya.

KENYA En 14-årig skolflicka i Kenya begick självmord efter att hon hånats för mensfläckar på skoluniformen. Enligt hennes mamma skickades flickan ut ur klassrummet och läraren kallade henne ”smutsig. I tisdags samlades en stor grupp föräldrar utanför skolan i protest.

Skolflickan som gick i sjätte klass fick enligt uppgifter i kenyanska the Daily Nation mens för första gången under skoldagen och hade inte tillgång till mensskydd. Enligt uppgifter från mamman hade flickan hoppats få förståelse från den kvinnliga läraren som istället bad henne lämna klassrummet och kallade henne ”smutsig” för att ha fläckat ned sin skoluniform.

– Hon hade inget att använda som mensskydd. När blodet fläckade hennes kläder blev hon ombedd att lämna klassrummet och stå utanför, säger hennes mamma Beatrice Koech till the Daily Nation.

Efter att ha berättat om vad som hänt gick flickan för att hämta vatten. Det var då hon hängde sig. Händelsen har kastat ljus över vikten av att mensskydd är tillgängligt för alla. Kenyas utbildningsministerium har sedan två år ett program som ska se till att gratis mensskydd finns tillgängligt för alla skolflickor. Syftet är att underlätta för flickors skolgång. Enligt Unesco har en av tio flickor i Afrika söder om Sahara inte möjlighet att gå i skolan i samband med mens. Enligt programmet som blev lag 2017 ska ”gratis, tillräckliga och bra mensskydd” ges till alla flickor som skrivs in i skolan, rapporterar BBC.

Enligt en rapport från 2016 tyckte 65 procent av landets kvinnor och flickor att mensskydd var för dyrt.