← Till Tidningen Global
Radar

Nyfunnen komet kan vara interstellär besökare

I oktober 2017 observerades ett rymdobjekt som enligt forskarna kom från ett annat solsystem.

RYMDEN En gång tidigare har ett objekt från ett annat solsystem observerats i vårt. Nu kan kometen C/2019 Q4 ha upprepat saken.

– Alla är hundra procent övertygade om att den faktiskt verkligen är interstellär, säger astronomen Karen Meech vid universitet i Hawaii.

Enligt forskarna har C/2019 Q4 en så ovanligt hög hastighet att den sannolikt kommer från ett annat solsystem. Kometen, en blandning av is och stoft, kommer under nästan ett år att befinna sig nära Mars omloppsbana, vilket ger forskarna chansen att få fram mer om dess egenskaper. Den kommer som närmast solen den 8 december, då cirka 300 miljoner kilometer från jorden.

I oktober 2017 upptäckte astronomer det första kända interstellära objektet som besökt vårt solsystem. I/2017 U1, eller Oumuamua (Spejaren på hawaiianska), stannade bara några veckor. Hittills har forskarna inte kunnat fastslå om det var en komet, asteroid eller meteorid. Först beskrevs Oumuamua som en cigarrformad rymdklippa, men objektet kan ha varit diskformat.