← Till Tidningen Global
Krönikor

Låt inte världens framtid gå upp i rök

"Låt oss agera i solidariet för att beskydda mänsklighetens framtid innan den går upp i rök", skriver Beverly Longid, global koordinator för Internationella ursprungsbefolkningars rörelse för självbestämmande och befrielse.

Med de rekordsnabba bränderna som slår mot Amazonas har världen konfronterats med en humanitär kris, samtidigt som vi har ett politiskt och ekonomiskt läge som bara blir värre. Internationella ursprungsbefolkningars rörelse för självbestämmande och befrielse (IPMSDL) förenar sig nu med den internationella kör av röster som fördömer och kräver omedelbara åtgärder för att få ett slut på den kris som sätter både liven på urbefolkningarna i Amazonas och planetens överlevnad på spel. 

I århundraden har ursprungsbefolkningarna levt i harmoni med Amazonas unika resurser: de har försvarat sina territorier och sin livsstil mot utvecklingsprojekt som gått ut på att skövla och att plundra. Men på grund av de här intensiva bränderna riskerar ursprungsbefolkningarna, i synnerhet de okontakterade stammarna, att suddas ut samtidigt som mänskligheten är på väg att förlora en stor del av världens tropiska skogar.

Det går inte att förneka kopplingen mellan Brasiliens president Jair Bolsonaros växande makt och den katastrof som sker i Amazonas regnskogar. Bolsonaro är känd för sin motstånd mot ursprungsbefolkningar och har konstant propagerat för ett mer institualiserat markövertagande i syfte att sälja marken och förbjuda ursprungsbefolkningarnas territorier.

Bolsonaros bedrövliga exploatering av Amazonas regnskog har också möjliggjort en imperalistisk agenda genom investeringar i energi, skogs- och jordbruksindustrier. Den mardrömslika miljöförstöringen och våldet mot ursprungsbefolkningarnas rättigheter under Bolsonaros regim är nu en tragisk realitet.

De oåterkalleliga skadorna på vår planets lungor, urfolkens raserade territorier och förlusten av den unika biologiska mångfalden kommer ta decennier eller till och med århundraden att återställa. Den kraftiga ökningen av katastrofer kopplade till klimatkrisen har också synliggjort marknadens oförmåga att lösa kriserna och att leverera rättvisa klimatåtaganden.

Vi uppmanar därför våra medlemmar och kollegor att resa sig upp och organisera lokala aktioner och kampanjer i solidaritet med Amazonas ursprungsbefolkningar som står inför hotet att förintas.

Låt oss utkräva ansvar från Bolsonaros regering, från gruv- och skogsbolag, från stora ranchägare och från jordbruksindustriernas moguler. Låt oss stå upp för rättvisa för ursprungsbefolkningarna som har fallit offer för Amazonas fruktansvärda bränder och det system som har möjliggjort dem. Låt oss agera i solidariet för att beskydda mänsklighetens framtid innan den går upp i rök. Stå upp för Amazonas och ursprungsbefolkningarna. Stå upp för vår framtid.

Översättning från engelska: Syre Globals redaktion