← Till Tidningen Global
Radar

TUC uppmanar till klimataktion

Det arbete som Greta Thunberg och skolelever runt om i världen gör har varit inspirerande och nu är det upp till oss andra att komma ifatt, säger Jo Grady, UCU:s generalsekreterare.

Den brittiska fackliga centralorganisationen Trades Union Congress beslutade på tisdagen att stödja den globala klimatstrejken den 20 september, samt att uppmana medlemmar till att agera för klimatet under arbetsdagen i samband med den. Även världsfacket Ituc ger sitt stöd åt klimatstrejken.

STORBRITANNIEN Trades Union Congress (TUC) årliga kongress avslutades under onsdagen i Brighton. På tisdagen röstades en motion om klimataktion igenom som ska sammanfalla med den globala klimatstrejken den 20 september. Den ursprungliga motionen från University and College Union uppmanade till en 30 minuter lång arbetsnedläggelse. Motionen ändrades till att i stället mana till en halvtimmes klimathandling under arbetsdagen.

Dessutom ska TUC verka för en nationell och regional kommission för rättvis omställning, med facklig representation.

– Fackföreningsrörelsen sänder en tydlig signal i dag att den är redo för utmaningen att arbeta mot klimatkrisen och att bygga en starkare och grönare ekonomi. Klimatförändring är en facklig fråga och vår planets framtid är i fara. Det arbete som Greta Thunberg och skolelever runt om i världen gör har varit inspirerande och nu är det upp till oss andra att komma ifatt, säger Jo Grady, UCU:s generalsekreterare i ett uttalande på fackföreningens hemsida.

Motionen som antogs på kongressen hänvisar till att FN:s klimatpanel varnat att det bara återstår tolv år för att förhindra att den globala uppvärmningen överstiger 1,5-gradersmålet. TUC skriver i motionen att det anser ”att klimatförändringar är en facklig fråga. Planetens framtid är i fara om vi inte organiserar oss nu för att tvinga regeringen att minska utsläppen i linje med IPCC:s rapport”.

TUC betonar vidare nödvändigheten av en rättvis omställning som inte lämnar några grupper i sticket, att utbildningar ska ses över för att försäkra att unga och arbetare ”är utrustade för att leva och arbeta i en rättvis omställning för en hållbar framtid”, samt att fackföreningsrörelsen måste vara central i en ny industriell strategi bland annat.

På onsdagen gav också världsfacket International Trade Union Confederation (Ituc) som har 200 miljoner medlemmar globalt, sitt stöd åt klimatstrejken. I ett videouttalande förklarade Itucs generalsekreterare Sharan Burrow att fackföreningar, där det finns lagligt utrymme för det kommer att strejka, i andra fall kommer fackföreningsrörelsen delta i klimatdemonstrationer och andra klimatprotester. Hon tackade de många unga som strejkat för klimatet under det gångna året:

– Att ni har stått upp emot regeringar och krävt handling vad gäller klimatet har inneburit en avgörande förändring, sade hon och betonade att den globala fackföreningsrörelsen står bakom dem.